Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, düzenlediği basın toplantısında, fırıncıların zam talepleri ve gerekçeleri hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.

Gıda fiyatlarındaki yükselişten fırıncı esnafının da olumsuz etkilendiğini belirten Balcı, 2017’den bu yana ekmek fiyatının yüzde 100 oranında arttığını, buna karşılık ekmeğin hammaddesi olan unun bir çuvalının yüzde 270, bir koli mayanın fiyatının yüzde 300, işletme giderlerinin yüzde 60 oranında arttığını kaydetti.

Balcı, bugün kilogramı 10 lira olan ekmeğin fiyatının, fırıncı esnafının nefes alabilmesi, ayakta durabilmesi için ve tüketicinin alım gücünü de göz önünde bulundurarak, ülke genelinde 12 lirayı aşmaması için fırıncı odalarına genelge gönderdiklerini bildirdi.

Balcı, İstanbul’da fırıncıların 230 gram ekmeğin fiyatının 2,5 lira olarak belirlenmesini istediklerini; bu fiyatın, 12 liralık kilogram fiyatının altında olduğunu kaydetti.

“3 günde yüzde 20 artışı gerektirecek ne olduğunu merak ediyoruz”

Un fiyatlarındaki artışın belli bir noktada durması gerektiğini ve bu konuyu ilgili bakanlıklarla görüştüğünü dile getiren Balcı, “Eğer bugün olduğu gibi 3 günde bir, haftada bir, 15 günde bir, bırakın ayda bir un fiyatının artmasının kabul edilebilir bir tarafı yok. Yani biz, perşembe günü 182 liraya aldığımız unu salı günü 213 liraya aldığımızda, unun yüzde 20 arttığını görüyoruz. 3 günde yüzde 20 artışı gerektirecek ne olduğunu merak ediyoruz. Bakanlık, bunun üzerinde çalışmalarını yapıyor.” diye konuştu.

“Fırıncılarımız odun bulamıyorlar”

Balcı, fırınlarında odun yakan fırıncılar için odun fiyatına gelen zammın doğurduğu sıkıntıya da işaret ederek, “Odunun tonu 400 liradan 900 liraya çıktı. 900 liraya çıkmasına rağmen fırıncılarımız odun bulmakta zorlanıyor.” dedi. Balcı, bu durumun ekmek maliyetini yükseltmemesi için Orman Bölge Müdürlüklerinden odun tahsisi konusunda çalışma yaptıklarını söyledi.