İşgalci İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının üçüncü gününde sağlanan ateşkes Türkiye saati ile dün (7 Ağustos) 23:30'da yürürlüğe girdi.

İslami Cihad Hareketi'nin Sözcüsü Davud Şihab, "Mısır'ın arabuluculuğuyla bu gece 23.30'da uygulamaya girecek ateşkes üzerinde anlaşma sağlandı" dedi. İsrail Başbakanlık Ofisi de yaptığı açıklama ile varılan ateşkesi doğruladı.

İslami Cihad Sözcüsü Şihab, Mısır yönetiminin İsrail hapishanelerinde açlık grevindeki Halil Avavde ve 1 Ağustos'ta gözaltına alınan İslami Cihad yöneticisi Bessam Saadi'nin serbest bırakılması üzerinde çalışacağı sözü vermesi üzerine ateşkes sağlandığını aktardı.

Hareketin Genel Sekreteri Ziyad en-Nehhale de bugün sabah saatlerinde bir basın toplantısı düzenleyerek "İsrail'in kabul ettiği şartları yerine getirmemesi halinde ateşkes anlaşmasını yok sayacaklarını ve savaşa yeniden başlayacaklarını" açıkladı.

Açlık grevindeki Avavde durumuyla ilgili de bilgi paylaşan en-Nehhale, Avavide'nin bugün doğrudan hastaneye çıkacağını, daha sonra da evine gideceğini söyledi. Genel Sekreter ayrıca Mısır'ın Saadi'nin en kısa sürede serbest bırakılmasını takip edeceği yönünde net yazılı söz aldıklarını belirtti.

BM: Ateşkesi memnuniyetle karşılıyoruz

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcülüğünden Gazze'ye ilişkin yapılan açıklamada da BM'nin Gazze ve İsrail arasında ilan edilen ateşkesi memnuniyetle karşıladığı bildirildi.

Gazze'deki hava saldırıları ve İsrail'e atılan roketler nedeniyle aralarında çocukların da bulunduğu can kaybı ve yaralanmalardan derin üzüntü duyduğunu kaydeden BM Genel Sekreteri, şiddet mağdurlarına ve yakınlarına en derin taziyelerin iletildiğini belirterek bölgedeki düşmanlıkların insani bir acil duruma neden olduğuna dikkat çekti.

Gazze'ye geçişlerin kapatıldığı ve elektrik kesintilerinin temel tesisleri etkilediğine işaret edilen açıklamada, yüzlerce bina ve evin yıkıldığı veya hasar gördüğü, binlerce Filistinlinin evsiz kaldığı ifade edildi.

Antonio Guterres ayrıca tüm tarafları ateşkese uymaya çağırarak, "Yalnızca müzakere edilmiş, sürdürülebilir bir siyasi çözüm, bu yıkıcı şiddet döngülerini kesin olarak sona erdirecek ve hem Filistinliler hem de İsrailliler için barışçıl bir geleceğe yol açacaktır" dedi.

Can kaybı 44'e yükseldi

Öte yandan, Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 5 Ağustos'tan bu yana düzenlenen saldırılarda 15'i çocuk, dördü kadın olmak üzere hayatını kaybedenlerin sayısının 44'e ulaştı.

Yaralı sayısının 360'a yükseldiği belirtilen açıklamada, yaralıların sağlık durumuna ilişkin detaylı bilgi verilmedi.

Ne olmuştu?

İsrail askerleri, 1 Ağustos'ta işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde İslami Cihad Hareketi'nin yöneticisi Bessam Saadi'yi yaralayarak gözaltına almış, çıkan çatışmada 1 Filistinli ölmüştü.

İsrail ordusu, Saadi'nin gözaltına alınmasının ardından olası bir misilleme endişesiyle abluka altındaki Gazze çevresinde alarm seviyesini üst düzeye çıkarmıştı.

Bu kapsamda ordu birlikleri, Gazze Şeridi çevresindeki Yahudi yerleşim bölgelerini birbirine bağlayan ana yolları kapatmış, Gazze semalarında onlarca insansız hava aracı uçurulmuştu.

Son 5 gündür devam eden süreçte Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı ve Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı da kapalı tutuluyordu.

İsrail ordusu, dün Gazze'ye hava saldırıları başlatmıştı. Saldırılarda İslami Cihad Hareketi'nin komutanlarından Teysir el-Caberi de öldürülmüştü.

Gazze'de bulunan El-Fetih dışındaki Filistinli örgütler ortak açıklama yaparak saldırılara karşılık verileceğini duyurmuştu. Akşam saatlerinde de Gazze'den İsrail'e çok sayıda roket fırlatılmıştı. (