Soma’da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından işlerinden tazminatsız olarak atılan işçilerin Soma’dan Ankara’ya yürüyüşüne 4. günde de jandarma müdahale etti. Madenciler, paraların yatırılması hâlinde Soma’ya döneceklerini söylüyorlar.
Mahkemeleri kazandık, paramızı alamıyoruz
Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme ve Eğitim Uzmanı Başaran Aksu, madencilere yaptığı konuşmada, “Böyle rezalet olur mu? Ey devleti yöneten! Ya bu işi düzelt, ya işçinin hakkını ver, ya da kenara çekil kardeşim!” dedi.
Aksu, madencilere, neden yola çıktıklarını hatırlattı ve “Biz bu yola çıkarken, ‘Banka nakit hesaplarımıza paralar yatmadan biz bir adım geri atmayacağız’ dedik. Niye böyle dedik? 5 yıl boyunca elli bin yalan işittik, elli bin hikâye dinledik. Mahkemeleri kazandık, paramızı almak için icraya başvurduk, paramızı alamıyoruz” diye konuştu.
T24’ün haberine göre, sendika örgütlenme uzmanlarından Kâmil Kartal ise barikat kurulan alanda yaptığı konuşmada şunları söyledi:
İşçilerin ailelerine baskı yapılıyor
“Bakın 2 gündür burada o kadar çok alttan alta provokatif işler yapılıyor ki; maden patronları devrede. Bu eylemi bitirmek için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Devlet güçleri devrede, eyleme katılmak isteyen işçi arkadaşlarımızın ailelerine baskı yapılarak eylemi kırmaya, gelen arkadaşlarımızı yıldırmaya, ‘Lânet olsun’ dedirtip eylemi bıraktırmaya zorluyorlar. Biz paramızı almak için buradayız. Paramızı alana kadar direneceğiz.”
5 işçi temsilcisi, yarın Ankara’da AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Enerji Bakanlığı temsilcileri ve parti liderleriyle görüşecek.
Madenciler, paraların yatırılması hâlinde Soma’ya dönecekler.