Sofraların vazgeçilmezlerinden olan yumurta, gerek normal bireyler gerek sporcular tarafından sıkça tüketiliyor.
Protein deposu olan yumurta, Türk sofralarının en tüketilen yiyeceklerinden biri.
Ancak çoğu kişi yumurtayı satın aldıktan sonra hiç dikkat etmeden bilinçsizce muhafaza ediyor.
Özellikle yaz aylarında yanlış saklanan yumurta ciddi risk oluşturabiliyor. Bu da zehirlenmeye kadar yol açabilir.
Genelde yumurtalar oda sıcaklığına uyumlu olacak şekilde paketleniyor. Ancak yaz aylarında bu süreç sıkıntılı olabiliyor.
Değişen hava koşulları nedeniyle paketteki yumurta bozulabiliyor ve tazeliğini daha çabuk kaybediyor.
Buzdolabında saklarken dikkat
Yumurtalar genelde bazı kişiler tarafından dışarıda muhafaza edilirken, çoğu kişi daha mantıklı olan buzdolabını tercih ediyor.
Evet buzdolabı en güvenilir yer. Ancak dolapta saklarken de bilinmesi gereken püf noktalar var.
Oda sıcaklığında 20 derecenin üzerinde saklanan yumurtalarda yoğuşma oluşabileceğini, bunun da salmonella gibi bakterilerin kabuktan içeri girmesini kolaylaştırdığını ifade eden uzmanlar, gıda zehirlenmesi riskine dikkat çekti.
Öte yandan buzdolabı kapaklarında bulunan özel bölmelerde değil de, orta ya da alt raflarda saklanması tavsiye ediliyor.
Çünkü kapakta sürekli açılıp kapanma nedeniyle sıcaklık değişiyor ve bu durum tazeliği olumsuz etkiliyor.
Soğan ve sarımsaktan uzak tutun
Son olarak yumurtaların gözenekli yapısı nedeniyle sarımsak ve soğan gibi kokulu gıdalardan uzak tutulması gerektiğini de hatırlatan uzmanlar, “Market alışverişinden döner dönmez yumurtaları buzdolabına yerleştirin, böylece yazın güvenle tüketebilirsiniz” uyarısında bulundu.





