Sonbaharla birlikte tezgâhlarda yerini alan mandalinalar renkleriyle dikkat çekiyor. Kimisi yeşil, kimisi sarı… Peki, bu renk farkı ne anlama geliyor?
Tezgâhlarda hem yeşil hem sarı mandalinalar göze çarpıyor. Yeşil mandalina daha ekşi ve asidik bir tada sahipken, sarı mandalina dalında daha uzun süre kalıyor ve güneşle birlikte tatlanıyor.
Uzmanlara göre yeşil mandalina ile sarı mandalina arasındaki fark olgunluk seviyesinden kaynaklanıyor. Yeşil mandalina, tam olgunlaşmadan önce toplanıyor ve bu nedenle daha ekşi, daha asidik bir tada sahip oluyor. Sarı mandalina ise dalında daha uzun süre kalıyor; güneşle birlikte kabuğu sararıyor, içindeki şeker oranı artıyor ve tadı daha tatlı hale geliyor.
Tarım uzmanları, “Yeşil mandalina da olgun bir meyvedir, sadece tam rengini almamıştır. Tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur” diyor. Ancak tatlı sevenler için sarı mandalina, ekşi sevenler için ise yeşil mandalina öneriliyor.
Soğuk havaların yaklaşmasıyla bağışıklığı güçlendiren C vitamini deposu mandalinaya olan ilgi de artıyor. Uzmanlar, özellikle pazarlarda satılan yeşil mandalinaların “olgunlaşmamış” değil, “doğal renk geçiş sürecindeki” meyveler olduğuna dikkat çekiyor.