Altılı masanın ‘seçim güvenliği komisyonu’, mutabakata varılan hususları ve iş birliğinin yol haritasını açıklamak üzere Türkiye Barolar Birliği (TBB) Litai Konukevi’nde bir araya geldi.

Oğuz Kaan Salıcı (CHP), İdris Şahin (DEVA Partisi), İlay Aksoy (Demokrat Parti), Ayhan Sefer Üstün (Gelecek Partisi), Şenol Sunat (İYİ Parti) ve Hasan Bitmez’in (Saadet Partisi) yer aldığı toplantıda ‘seçim güvenliği’ne ilişkin ortak deklarasyon açıklandı.

İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı ve Ankara Milletvekili Şenol Sunat, duyurduğu ortak açıklama metninde, 'millet iradesinin tecelli edeceği tek yerin sandık olduğunu' ifade etti.

ALTILI MASADAN İÇİŞLERİ VE ADALET BAKANINA UYARI: GÖREVLERİNİZİ HUKUKA UYGUN YAPIN

Seçim güvenliği kapsamında görevlerini hukuka uygun yapmaları için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı uyaran Sunat, “Seçimin yönetim ve güvenliğinden sorumlu olup devletin memurluğu vasfını layıkıyla yerine getiren şerefli ve adil kamu personelini takdir ediyor, kapı kulluğuna meraklı, kraldan çok kralcı sarayın memurlarını da uyarıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Her oyun, seçime katılan siyasi partilerin güvencesi altında olduğunu ifade ederek, her türlü tedbiri aldıklarını belirten İYİ Partili Sunat, ortak açıklamada şu noktalara dikkat çekti:

SEÇİM GÜVENLİĞİ ÖNCELİKLİ GÜNDEM HALİNE GELDİ

 Son yıllarda seçim süreçlerinde yaşadığımız olumsuzluklar, vatandaşlarımızın seçimlere olan güvenini zedeleyerek oy verme davranışlarını ve motivasyonlarını menfi yönde etkilemiş kaygı ve endişelerini artırmıştır. Ne yazık ki, adreste olmadığı halde seçmen listesinde görünen kişiler, mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayılması, geçerli-geçersiz oylar üzerinden yapılan itirazlar, muhalefetin bütün itirazları yok sayılırken, iktidarın talebiyle tekrarlanan seçimler gibi pek çok kanunsuzluk, hile, ihlal ve usulsüzlüklere hep birlikte şahit olduk. "Seçim güvenliği" kavramı ülkemizin öncelikli gündemlerinden biri haline geldi.

VATANDAŞLIK ALANLARI TAKİP EDİYORUZ

Altılı masayı oluşturan siyasi partilerin yöneticileri olarak bizler bir araya geldik ve bugüne dek altı toplantı düzenledik. Bu toplantılarda, seçim güvenliğinin temini için gerekli unsurlar ve bu konularda yapılacak iş birliğinin esaslarını belirledik. Yurtiçi ve yurtdışı seçmen kütüklerini kanuni haklarımız çerçevesinde YSK'den temin ediyor ve üzerinde çeşitli incelemeler yapıyoruz. Türkiye geneli ve il/ilçe/mahalle bazında seçmen sayısı değişimini kontrol ediyoruz. Konut satışı üzerinden, bankaya döviz yatırılması/tahvil alma gibi yöntemlerle veya geçici koruma statüsündeyken partili cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı'nın tek imzasıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazananları düzenli olarak takip ediyoruz. Bu seçmenlerin il/ilçe/mahalle bazındaki dağılımını özel olarak inceliyoruz.

KAMU GÜCÜNÜN SUİSTİMAL EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Yurtiçi ve yurt dışında 200 bin civarı sandık kurulmasını bekliyoruz. Seçim günü görev yapacak sandık alanı (okul/bina/kat) sorumluları, sandık kurulu üyeleri ve müşahitleri şimdiden belirliyor ve eğitiyoruz. Sandık sonuçlarının, tutanakların ve diğer bilgilerin işleneceği teknik altyapı ve sistemlerimiz hazır. Bu konuda da altılı masayı oluşturan siyasi partiler olarak iş birliği yapacağız. Önümüzdeki seçimde, propaganda faaliyetlerinin sağlıklı ve adil şekilde yürütülmesi konusunda iş birliği yaparak, her türlü ihlalin karşısında duracağız. Kamu gücünün ve bürokrasinin suistimal edilmesine de asla izin vermeyeceğiz.

İÇİŞLERİ VE ADALET BAKANINI UYARIYORUZ

 Seçim günü geldiğinde, sandık kurullarının, ilçe ve il seçim kurullarının kararlarına yapılacak şikâyet ve itirazların takibi konusunda da birlikte hareket edeceğiz. Bu konularda kamuoyunu bilgilendirmenin yanı sıra, seçmen iradesine sahip çıkmak adına gerekli duruşu büyük bir kararlılıkla sergileyeceğiz. Çalışmalarımızı seçim sonuçları kesinleşinceye kadar devam ettirecek ve belirli süreçlerde kamuoyunu bilgilendireceğiz. Görevlerini yasalarımıza ve hukuka uygun yapmaları için İçişleri ve Adalet Bakanlarını uyarıyoruz! Seçimin yönetim ve güvenliğinden sorumlu olup devletin memurluğu vasfını layıkıyla yerine getiren şerefli ve adil kamu personelini takdir ediyor, kapı kulluğuna meraklı, kraldan çok kralcı sarayın memurlarını da uyarıyoruz! Seçimlerin adil, serbest, eşit, şeffaf, düzen ve dürüstlük ilkeleri içinde gerçekleşmesi için her türlü tedbirin alınmasına yönelik olarak milletimizle iş birliği ve güç birliği içinde olacağımızı teyit ediyoruz.

VATANDAŞLARIMIZ MÜSTERİH OLSUNLAR: Vatandaşlarımız müsterih olsunlar; seçim güvenliği konusunda üzerimize düşen sorumluluğun ne derece büyük olduğunun farkındayız ve bu konuda kendimize güveniyoruz. Oy namustur; dolasıyla, vatandaşlarımızın sandığa atacağı her oy, seçime katılan siyasi partilerin güvencesi altındadır. Altı siyasi parti olarak, birlikte her türlü tedbiri alıyoruz. Erken, baskın veya zamanında yapılacak olan önümüzdeki seçim, ülkemiz ve milletimiz için büyük bir önem taşıyor. Milletimizin helal oylarıyla haramilerin düzenine son vereceğiz. Bunun için de vatandaşlarımızın bir tek oyunun dahi zayi olmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Altı siyasi parti olarak, seçimin ilanıyla birlikte resmen başlayacak olan süreçte, hangi siyasi partiye veya adaya verilmiş olursa olsun, her bir oyun sonuçlara doğru yansıması hususunda, bu iş ve güç birliğinin eksiksiz gerçekleşmesi için üzerimize düşeni yapmak milletimize taahhüdümüzdür.

ISLAK İMZALI TUTANAKLARI ALTI PARTİ DE GÖRECEK

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Şenol Sunat’ın ortak açıklamayı okumasının ardından basın mensuplarının sorularına geçildi.

Islak imzalı tutanakların nasıl tutulacağına ilişkin soruyu yanıtlayan İYİ Partili Sunat, “Hepimizin bir sistemi var. Bu sistemde en son ıslak imzalar da buraya her parti kendi ıslak imzasını yükleyecek. Ama altı siyasi parti de bunu görecek. Her bir siyasi parti ayrı ayrı tutanaklarını tek başına seçime giriyormuş gibi yapacak ama bu bizim bütün siyasi partilerin oluşturduğu, altyapısı olan sisteme altı parti de giriş yapabilecek ve görecek” dedi.

Gelecek Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün de, “Islak imzalar seçimin tapusudur” dedi ve ekledi: “Oluşturulacak arayüz sistemi ile birlikte partiler birbirinin bu bilgilerini paylaşacaklar. Hangi sandıkta eksik ıslak imza varsa onun tamamlanması açısından da birbirimize yardımcı olacağız.”

'ELEKTİRİK VEYA İNTERNET KESİNTİSİNDE SAYIMI DURDURACAĞIZ'

Basın mensuplarının, “Seçim günü internet, elektrik kesintileri, veri akışında kesinti yaşanabileceğine dair endişeler var. Seçim günü ekstra önlem paketini var mı?” sorusuna ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı yanıt verdi. Salıcı, daha önceki seçimlerde benzer olaylar yaşandığını hatırlatarak, “Altı siyasi parti olarak iş birliği yapıyor olmamızın nedenlerinden birisi hukuki süreçleri beraber yürütmek ve o gün oylama bittikten sonra sayım aşamasında ve oylama süresinde ortaya çıkabilecek, öngörülemeyen- trafoya kedi girmesi gibi- meselelere dair önlem alabilmek. Sandıkların başlarından arkadaşlarımız olacak. Onlar birbiri ile iş birliği yapıyor olacaklar. Avukat arkadaşlarımız Türkiye’nin bütün ilçelerinde, sandık alanlarında bulunuyor olacaklar, onlar da sürece müdahale edecekler. Var sayalım ki bir seçim alanında elektrik kesintisi oldu ve jeneratör imkânı yok. Orada sayımı durduracağız” dedi.

'SADAT MADAT; BU TÜR ŞEYLERE YELTENİLMEMESİ KONUSUNDA UYARIYORUZ'

SADAT işaret edilerek “Hukuk dışı yöntemlere karşı nasıl önlemler alacaksınız?” sorusuna Sunat, şöyle yanıt verdi:

“Özellikle uyarıda bulunduk. SADAT, madat. Ne derseniz deyin. Bu tür şeylere yeltenilmemesi gerektiğini ifade ediyoruz. Seçim süreci güvenliğine baktığımızda Adalet ve özellikle İçişleri Bakanlığı’nı ilgilendiriyor. Yani seçime kadar olan süreçte seçim günü olacak olaylar, saldırılar, engellemeler İçişleri Bakanlığı’nın müdahale etmesi ve önlemesi gereken konular. Eskiden seçim sürecine girildiği zaman İçişleri, Adalet ve Ulaştırma bakanları değiştiriliyordu. Tarafsız birisi getiriliyordu. Devlet teamülleri bu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte ortadan kalktı. Militan gibi hareket eden İçişleri ve Adalet Bakanlarımız ortada. İfadelerine ve konuşmalarına baktığımızda. Biz de 'uyarıyoruz' diyoruz. 'Böyle bir şey olmasın. Biz bunu kamuoyu ile paylaşır ve bunlara da eyvallah demeyiz' diyoruz.”

CHP’li Salıcı ise, “İktidarın el değiştireceğini, seçim sürecine girdiğini görüyoruz. Kendimize güveniyoruz. Bu süreçte seçimin sonuçlarının tartışma içinde olmaması için çalışma yapıyoruz. Sadece kendi oyumuzu korumak peşinde değiliz, Adalet ve Kalkınma Partisi’ne verilen oylar varsa onun da sandığa girdiği gibi çıkması peşindeyiz. Türkiye’deki seçimi tartışmalı hale getirmek isteyen yapılar. Adı SADAT olur başka bir şey olur. Mafya örgütleri olur. Adını bildiğimiz bilmediğimiz başka yapılar olur. Ayaklarını denk alsınlar. Türkiye onların cirit atacağı bir ülke değil" ifadelerini kullandı.

Altılı masanın bozulmayacağını da sözlerine ekleyen Salıcı, “Altılı masa bozulsun peşinde koşanların hevesleri kursağında kalacak” diye konuştu.

Demokrat Parti’nin seçimlerdeki parmak boyası önerisi hakkında sorulan bir soruyu yanıtlayan CHP’li Salıcı, “Bizim de parlamentoya bahsettiğiniz konuyla ilgili kanun tekliflerimiz var. Bizim bu konularda farklı kanun teklifleri veriyor olmamız ya da bazı konularda ortaklaşmış olmamız mutakabat metnindeki mutakabatın büyüklüğünü değiştirmez. Farklı fikirler olabilir. Burada kıymetli olan altılı liderler masasından çıkacak karardır. Bütün siyasi partiler o kararlara uyacaklardır” dedi.

DEVA Partili Şahin de, “Günümüz Türkiye’sinde seçimlerin güvenliğini sağlayabilmek için sadece parmak boyası değil farklı enstrümanlar kullanılabilir. Zaten seçim güvenliği komisyonu olarak altı siyasi partinin yan yana gelerek, bununla kalmayıp sivil toplumu, demokrasi talebinde bulunan herkesi de bu çalışmanın parçası haline getirmemizin sebebi o parmaklarımıza sürülen boyaya ihtiyaç duymadan seçimlerin güvenliğini temin etmek olacak” diye konuştu.

Gelecek Partili Üstün, “Toplumun, basının, vatandaşlarımızın desteği ile zaten seçim güvenliğinin sağlanmış olacağı kanaatindeyiz” dedi.