KKM'de dört ayın en hızlı çıkışı

Bankacılık sektörünün kredi hacmi geçen hafta azaldı Bankacılık sektörünün kredi hacmi geçen hafta azaldı

Kur korumalı mevduatlarda geçen hafta 36,8 milyar TL ile son dört ayın en hızlı çıkışı kaydedildi. Böylece kur korumalı mevduatlar 2,12 trilyon TL'ye geriledi.

Kur korumalı mevduatlarda uzun süredir devam eden yavaş düşüş eğilimi, Mayıs ayında yeniden hız kazandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 31 Mayıs haftasında kur korumalı mevduatlarda 36,8 milyar TL'lik önemli bir düşüş yaşandı. Bu, son dört ayın en yüksek düşüş rakamı olarak kaydedildi. Son düşüşle birlikte kur korumalı mevduatlar 2,12 trilyon TL seviyesine geriledi.

KUR KORUMALI MEVDUATLARIN YAPISI

Kur korumalı mevduat stokunun büyük bir kısmı, gerçek kişilerin dövizden dönüşümlü kur korumalı mevduatlarından oluşuyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Nisan ayında ilk kez açıkladığı veri setine göre, dövizden dönüşümlü kur korumalı mevduat stoku 72,8 milyar dolar olarak belirlendi. Bu stokun 51,4 milyar doları gerçek kişilerin hesaplarından oluşurken, tüzel kişilerin dövizden dönüşümlü kur korumalı mevduat stoku ise 21,3 milyar dolar olarak kaydedildi. Gerçek kişilerin dövizden dönüşümlü kur korumalı mevduat stokundaki payı yüzde 71 seviyesinde bulunuyor.

TEMMUZ 2023'TE ZİRVE GÖRÜLDÜ

Dövizden dönüşümlü kur korumalı mevduatların zirve noktası, Temmuz 2023'te 97 milyar dolar ile kaydedildi. Ekonomi yönetiminin aldığı önlemler doğrultusunda, bu tarihten itibaren dövizden dönüşümlü kur korumalı mevduat stokunda düzenli bir düşüş gözlendi. Bu önlemler, dövize olan talebi azaltarak Türk Lirası'na olan güveni artırmayı hedefliyordu.