Lojistik Hizmetleriniz için Depolama Hizmetleri

Lojistik, binlerce farklı ürünün belirlenen hedefe en uygun çözümle ulaştırılmasıdır. Eskiden yalnızca kara ve deniz yolu kullanılarak gerçekleştirilen taşımacılık faaliyetlerine yakın zamanda hava ve demir yolu da eklenerek bu faaliyetler daha geniş bir çözüme kavuşturulmuştur. Lojistik denince akla sadece taşımacılık gelmez. Depolama da lojistiğin en önemli unsurlarından biri olarak kabul edilir.

Birçok endüstri, depolama hizmetlerine ihtiyaç duyar. Sanayi, gıda, tekstil, e-Ticaret depolama hizmeti gibi farklı alanlarda lojistik depolama hizmetleri bulunur. Depolama hizmetleri sayesinde tüm mallar emniyetli bir şekilde kontrol altında tutulabilir. Bunun yanı sıra malların sevkiyat süreleri de mümkün olduğunca kısaltılmış olur.

Ege'nin Masal Gibi Güzelliği: Mavi Yolculuk Turları Gulet İle Ege'nin Masal Gibi Güzelliği: Mavi Yolculuk Turları Gulet İle

Lojistik Hizmetinde Depolama Nedir?

Depolama yahut da lojistik depo, bir bölgeden tedarik edilen yüklerin teslim alınması ve belirli bir müddet koruma altında tutulmasını sağlar. Ayrıca depolanan ürünler hedeflenen noktaya ulaştırılmadan önce depoda hazırlanır. Depolama için genel olarak konteyner kiralama hizmetinden faydalanılır. Tercih edilecek olarak depo, malların ne zamana kadar tutulacağına bağlı olarak seçilir.

Depo sözcüğü çoğunlukla ürünlerin uzun süre boyu muhafaza edilmesini belirtmek üzere kullanılır. Kısa süreli depolama yapılan alanlar dağıtım merkezi olarak isimlendirilir. Çok kısa bir süreliğine saklanan ürünlerin bulunduğu alanlar ise aktarım merkezi olarak tanımlanır. Lojistiğin önem arz eden bir kısmı olan depolama, gerek ürün sahibi şirket gerekse hizmet sunan firma açısından son derece kritiktir.

Konteyner depo içerisine ürünlerin doğru bir biçimde yerleştirilmesi, depoda geçirecekleri süre boyunca iyi muhafaza edilmesi, aktarımın başarılı ve dakik şekilde sağlanması için çok önemlidir. Bu sayede hem ürün sahibi şirketin hem depolama hizmeti veren firmanın hem ürünü satın alan müşterinin memnuniyeti sağlanmış olur.

Lojistikte Depolama Hizmetinin Önemi Nedir?

Sistemli bir biçimde gerçekleştirilen depolama hizmetleriyle toplam operasyon maliyetleri gözle görülür şekilde düşebilir. Ürünlerin emniyetli şekilde koruma altına alınması bu hizmetin önemini gösterir. Kiralık konteyner depo ithalat ve ihracatta büyük bir ihtiyaçtır. Gümrük süreçlerinde malların kontrol edildiği, korunduğu, sayıldığı ve transfere hazırlandığı depolar sayesinde ticaret çok daha sağlıklı bir biçimde gerçekleştirilebilir.

Depolama Hizmeti Türleri Nelerdir?

Lojistikte sağlanmakta olan depolama hizmetleri, hem sunulan hizmete hem ürüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bunun yanı sıra tercih edilen deponun çeşidi, muhafaza edilecek ürünlerin sahip olduğu özelliklere bağlı olarak değişir. Lojistik depolama hizmetlerinde ön plana çıkan üç farklı depo türü vardır. Bu depo çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

●       Açık hava deposu

●       Kapalı hava deposu

●       Soğuk hava deposu.

Depo seçimi yapılırken ürünlerin havayla teması göz önüne alınır. Soğuk hava depoları, hem depolama hem transfer süreci içerisinde bozulma ihtimali bulunan gıda ve ilaç gibi malzemelerin muhafaza edilmesi için tercih edilir.

Antrepo Nedir?

Yurt dışına transfer edilecek olan yükler için antrepo hizmeti verilir. Antrepo, gümrüklü alan depolama hizmeti olarak tanımlanabilir. Gümrük mevzuatına uygun bir şekilde antrepoya istiflenmiş olan malzemelerin depolanmasında herhangi bir süre kısıtlaması bulunmaz. Geçen süre içinde malzemelerin vergilerinin ödenmesi de gerekmez. Antrepo hizmetinin özel ve genel olmak üzere iki farklı başlıkta toplandığı söylenebilir.

Antrepoda çok sık bir biçimde tercih edilen hizmetler arasında serbest depolama hizmetleri yer alır. Serbest depolama usulünde gümrük belgeleri tamamlanmış olan ürünler isteğe bağlı olarak satışa hazırlanabilir. Birleştirme, barkodlama ve etiketleme gibi birtakım işlemlerin de gerçekleştirildiği bu depolamada emtiaların transferleri de yapılır. Serbest depolamada sevkiyat ve teslimat süreçlerinde de ilgili şirketler bilgilendirilir.