Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden (ZBEÜ) Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kurucusu, Geomatik Mühendisliği'nden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Malatya'da 25 Ocak'ta meydana gelen depremin ardından radar uydu verilerini ve geliştirdikleri deprem tehlike yazılımını kullanarak, bölgede inceleme yaptığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl 6 Şubat'ta 11 kentin depremlerinde ana fay kolunun kırıldığını belirten Prof. Yer değişimi hareketleri haritalarımıza baktığımızda zaman bu ay içinde meydana gelen 2 depremin, ana kolun yanındaki bir yan kol üzerinde göründüğünü görüyoruz.Haritadaki renk farklılaşmasına baktığımızda aynı hat üzerinde gördüğünüz zamanları görebilirsiniz. Fay 30 ile 40 kilometre üzerinde bir uzun süre boyunca bir fay 30 ile 40 kilometre üzerinde bir uzun Bunun da 6,5'tan büyük 7'ye varan bir deprem üretebilecek potansiyeli söz konusu" dedi.

'Oldukça fazla enerji birikmiş'

deprem olan fayın mevcut haritalarda varlığını ifade eden Prof. Dr. Kutoğlu, "Radar verilerinden baktığımız zaman burada bir fay çizgiselliği oluştuğunu görebiliriz. başka faylara aktarmış oldukları da söz konusu. Bu anlamda depremlere aktarılmış olanlardan bunlardan bir genişlik haritası çıkarttığımızda en gergin fayların ve büyük deprem belirtileri en yakın fayların, Çardak fayından kuzeye doğru, Malatya üzerinden geçen fay olduğunu görüyoruz. Erzurum'un üzerinde, Kuzey Anadolu Fayı' nın üzerinde, ondan ayrı bir fay var. Bu fayların da canlı olduğunu görüyoruz. Yine de Adana içerisinde bazı fayların istatistiksel depremlere baktığımız zaman oldukça fazla enerji biriktirmiş olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Gerginlik haritasında en çok Malatya üzerinden geçen faydan olmadığını belirtiyor Prof. Dr. Kutoğlu, "Tarihsel süreçte burada herhangi bir büyük deprem görülmesi ilginç. Deprem olmuş olması söz konusu. Ama 6 Şubat'tan sonra bizi en çok endişelendiren Malatya içinden geçen fay" dedi.

'Bölgedeki en büyük faylardan biri'

Uygulama noktasında kahreden olay: Uzman çavuş, polisi şehit etti Uygulama noktasında kahreden olay: Uzman çavuş, polisi şehit etti

Orta ve Doğu Anadolu'da 4 dakikalık dikkat çekip, Adana'da 1164 yılında deprem meydana gelen bir fay olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kutoğlu, "Bu fayda 1164 günden beri enerji birikiyor. dolayısıyla Kuzeye çıktığımızda, Erzurum'da 1268 yılında meydana gelmiş 6.6 büyüklüğünde bir deprem var. Bu fay hattının da bölgedeki en geniş faylardan biri olduğunu görebiliyoruz. Yedisu Fayı olarak bilinen fayın da 1800'lü yıllardaki depremler halinde diğer faylara göre daha Amasya-Çorum üzerinden geçen bir fay hattı var.Burada da geçen ay 4.3 yaşında bir deprem olmuştu.Burada 1598 yılında 6.6 yaşında bir deprem olduğunu görebiliyordu.Yine de haritada mevcutn Çorum'dan ziyade Amasya'nın daha fazla olduğunu görebiliyordu.Amasya tarafı daha fazla olduğunu görebiliyordu. daha gergin ve 1598 yılından beri bir deprem üretmiş.