Saadet Partili Çalışkan TBMM'de Filistin direnişçilerini alkışladı: Korkmayın alkışlamakla Saadet Partili olmazsınız Saadet Partili Çalışkan TBMM'de Filistin direnişçilerini alkışladı: Korkmayın alkışlamakla Saadet Partili olmazsınız

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), “14 Mayıs Eczacılık Bayramı”nda eczacıların sorunlarına ve taleplerine bir kez daha dikkat çekti. Sendika adına yazılı basın açıklamasında bulanan Genel Başkan Nurten Saydan, “eczacılık meslek hakkı” ve “eczacılık nöbet hakkı” ücretinin verilmesini talep etti.

57 eczacılık fakültesinin sadece 29’unun dekanı eczacılık fakültesi mezunu

TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, 2025 yılında ihtiyaç fazlası 10 bin eczacı olacağı ifade ederek, “1997 yılına kadar 7 tane eczacılık fakültesi bulunurken, yıllar içinde bu sayı dokuz kat artarak bugün eczacılık fakülte sayısı 60’a ulaşmış durumda. Eğitim veren Eczacılık fakültesinden ise sadece 14’ü tam akredite eczacılık eğitimi veriyor. Ayrıca, bu fakültelerde yetişmiş eczacılık eğitimi verecek hocalarımız da bulunmuyor. Yeterli öğretim kadrosunun, laboratuvarın olmadığı apartman katı tarzı eczacılık fakülteleri ile eczacılık eğitimi verilemez. Tam donanımlı bir eczacılık fakültesinde 100’ü aşkın akademik kadro varken, akredite olmayan eczacılık fakültelerinde bu sayı 10'u geçmiyor. Bu kadroların da hepsi eczacılık fakültesi çıkışlı değiller. Hatta bir devlet üniversitesinin eczacılık fakültesi 6 akademisyenden kurulmuş ve bunların içinde hiç eczacılık lisans çıkışlı akademisyen yok. 57 eczacılık fakültesinin sadece 29’unun dekanı eczacılık fakültesi mezunu” dedi.

Yeni bir “ilaç fiyatlandırma sistemi” getirilmesi elzemdir

Saydan açıklamanın devamında ise şu ifadeleri kullandı; “Güncel Euro kuru olan 35 TL üzerinden satın alınan bir hammadde ile ilaç üretilip; 17,54 TL Euro kuru ile piyasaya verilmesini beklemek ekonomik gerçeklikle örtüşmemektedir. Diğer taraftan hiçbir firma ithal ilaçları yurtdışında reel Euro kuru ile alıp ülkemizde 17,54 TL olan ilaç Euro kuru ile piyasaya süremez. İlaç Fiyat Kararnamesi’nde güncel enflasyon şartlarına uygun güncellemelerin yapılarak, İlaç Euro kurundan vazgeçilmesi ve enflasyon koşullarına göre yeni bir “ilaç fiyatlandırma sistemi” getirilmesi elzemdir.Yaşanan sorunların azaltılması ve ortadan kaldırılmasının sağlanması ve eczanelerin ilaç ve eczacılık hizmetinin sürdürebilmesi için beşerî ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan kar oranlarının mevcut piyasa koşullarına uygun olacak şekilde güncellenmesi de eczanelerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için bir zorunluluk haline gelmiş durumdadır.”

BİLGEHAN KİRİŞCİ – ANKARA