Türkiye genelinde bin 100 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, konut kiralama ve mülkiyet konusundaki mevcut durumu gözler önüne serdi. Araştırma sonuçlarına göre, halkın yüzde 59,5'i kira artışlarında resmi sınırın uzatılması gerektiğini düşünüyor. Kiracıların yüzde 86'sı ise son bir yılda yasal zam oranını (yüzde 25) aşan artışlarla karşı karşıya kaldığını belirtiyor.

Bankacılık sektörünün kredi hacmi geçen hafta azaldı Bankacılık sektörünün kredi hacmi geçen hafta azaldı

Kiracılar mağdur, ev sahibi olmak hayal

Areda Survey tarafından yapılan araştırma, kiracı-ev sahibi tartışmalarında halkın yüzde 59'unun kiracıların mağdur olduğunu düşündüğünü ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 77,3'ü ev sahibi olmanın artık hayal olduğunu ifade ederken, yüzde 92,1'i aidatlara resmi bir sınır getirilmesi gerektiğini savunuyor.

Ekonomik durum ve enflasyon belirleyici

Araştırmada, kiraya verdiği gayrimenkulü olanların yüzde 59,3'ü, kira bedelini belirlerken ekonomik durum ve enflasyonun etkili olduğunu belirtti. Yüzde 30,9'u ise kira bedelini belirlerken bölgesel faktörleri dikkate aldığını söyledi. Ayrıca, yüzde 8,4'ü gayrimenkulün değerini artıran tadilat gibi iyileştirmelerin etkili olduğunu ifade ederken, yüzde 1,5'i ulaşım imkanlarının kira bedelinde rol oynadığını belirtti.

Yüzde 72,2'ye göre ev sahipleri fırsatçı

Araştırma verilerine göre, toplumun yüzde 72,2'si kira artışları belirlenirken ev sahiplerinin fırsatçılık yaptığı görüşünde. Halkın yüzde 58,9'u ev sahibi veya kiracısıyla sorun yaşamadığını belirtirken, yüzde 41,1'i ise sorun yaşadığını ifade etti. Sorun yaşayanların yüzde 45,5'i kira bedeli anlaşmazlıklarını, yüzde 20'si ise yasal olmayan kira artışlarını ana sorun olarak gösterdi. Diğer sorunlar arasında ev sahibinin kiracıyı çıkarmak istemesi (%10,4), kirayı zamanında ödeme anlaşmazlıkları (%9,5) ve ev sahibinin gerekli tadilatları yapmaması (%2,2) yer alıyor.

Konut sahibi olma umudu zayıflıyor

Artan konut fiyatları nedeniyle, Türk halkının yüzde 77,3'ü ev sahibi olmayı artık bir hayal olarak görüyor. Yüzde 9,8'i ev sahibi olmayı geleceğe yatırım olarak değerlendirirken, yüzde 6,3'ü ise bunun ekonomik bir risk taşıdığını düşünüyor. Katılımcıların yüzde 46,8'i konut sahibi olabilmek için kredi çekmeyi planlarken, yüzde 35'i nakit ödeme yöntemini tercih ediyor. Firmaların vadeli ödeme planlarını seçenlerin oranı ise yüzde 18,2 olarak belirlendi.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Kira sınırı devam etmeyecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artışlarına getirilen yüzde 25'lik sınırın devam etmeyeceğini açıkladı. Şimşek, "Devam etmesi için ben bir sebep görmüyorum. Etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı. Bu açıklama, kira artış sınırının devam etmesini bekleyen kiracılar arasında endişeye neden oldu.