Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında toplandı.

Toprak kaymasının yaşandığı maden ocağını işleten Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ yetkililerinin dinlenmesine geçildi.

Anagold Madencilik Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demirci, işlettikleri Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen toprak kaymasının nedenlerini anlamak, benzer durumların tekrarlanmasını önlemek için gereken adımları atmakta kararlı olduklarını belirtti.

Demirci, Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nda sunum yaptı.

Demirci, toprak altındaki 4 işçiyi arama çalışmalarının sürdüğünü hatırlattı.

Kirlilik kontrol edildi

Çevre zararının bertaraf edilmesinin, bölgenin yeniden güvenli hale getirilmesinin öncelikleri arasında yer aldığını dile getiren Demirci, sahanın belli yerlerinden sürekli numuneler alındığını, sızıntı ve kirliliğin kontrol edildiğini aktardı.

"Olumsuz bir netice yok"

Demirci, "Bugüne kadar çevre konusunda olumsuz bir netice alınmamıştır. Yaşanan olayın nedenlerini tam olarak anlamak, benzer durumların tekrarlanmasını önlemek için gereken tüm adımları atmaya kararlıyız. Meclis'in yapacağı çalışmalara her türlü katkıyı sunmaya hazırız." dedi.

10 milyon metreküp malzeme

Hukuk Direktörü Cem Aktolgalı da sunumunda, toprak kaymasında 10 milyon metreküp malzemenin hareket ettiğini bildirdi.

Olayın yaşandığı gün saat 08.00'de çatlakların belirlendiğini belirten Aktolgalı, saat 13.00'te kıdemli jeoteknik mühendisinin hareket gözlemlediğini ifade etti.

Cem Aktolgalı, saat 14.28'de toprak kaymasının yaşandığını söyledi.

İşte dünyanın en güvenli ve en güvensiz şehirleri! Listede İstanbul da var İşte dünyanın en güvenli ve en güvensiz şehirleri! Listede İstanbul da var

"5,1 milyon metreküp malzeme geçici depolama alanlarına taşınmıştır"

Proses Mühendisi Ayşe Nur Türkarslan, tüm kimyasalların gerekli tedbirler alınarak maden sahasından uzaklaştırıldığını kaydetti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, 22 farklı noktadan 680 su numunesi, 11 farklı noktadan 17 heyelan numunesi ve 4 farklı noktadan 4 referans numunesi alındığını aktaran Türkarslan, analizlerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığını dile getirdi.

Türkarslan, "Arama ve kurtarma çalışmaları kapsamında bugüne kadar 5,1 milyon metreküp malzeme geçici depolama alanlarına taşınmıştır." ifadesini kullandı.

Sunumların ardından soru-cevap bölümüne geçildi.

Milletvekillerinin soruları üzerine Hukuk Direktörü Aktolgalı, jeoteknik mühendisinin sahada oturmalar olduğunu belirterek, çatlakların çimentoyla kapatılmasını önerdiğini söyledi.

Jeoteknik mühendisinin tehlikeli bir durum olmadığını aktardığını ifade eden Aktolgalı, "Burada ciddi bir hizmet kusuru olduğunu, yanlış bir karar olduğunu görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaza öncesinde bir jeoradarın bulunduğunu aktaran Aktolgalı, sahada çatlak ölçerlerin de bulunduğunu bildirdi.

Sürdürülebilirlik Direktörü Ahmet Oğuz Öztürk, olaya ilişkin bilirkişi raporunu kabul etmediklerini, buna itiraz edeceklerini söyledi.