Milli Görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın ağır sanayiye olan aşkı, ilgisi ve becerisi Türkiye’nin dört bir yanına kurduğu fabrikalarla ete kemiğe büründü. Siyasi olarak her zaman önü kesilen ve engellemelerle karşılaşan Erbakan Hoca, fırsatını bulduğu her anda Türkiye’nin zenginleşmesine katkı sağlayacak ağır sanayi adımlarını hızla attı. Erbakan Hoca tarafından kurulan Başak traktör fabrikasının entegre olarak planlandığı ve gerektiği anda tank ve tüfek üretebilme yeteneğine sahip olduğu, fabrikanın şimdiki sahipleri olan Sami Konukoğlu tarafından ifade edildi.

Dünya gazetesi yazarı Vahap Munyar, bugünkü köşe yazısında SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’nun oğlu Sami Konukoğlu’nun traktör fabrikasına ilişkin bir yazı kaleme aldı. Munyar, Sami Konukoğlu’nun traktör fabrikası işine nasıl girdiğine dair bilgileri yazısında paylaştı.

SANKO grubu kamyon işine girdi

Munyar’ın yazısında yer alan bilgilere göre Sami Konukoğlu, kamyon üretimi işini çocukluk yıllarından beri hayal ediyordu. Bu ilgisi, onun babasını ikna etmesiyle Sanko Grubu’nun Daewoo’nun kamyon ve iş makineleri distribütörlüğüne girmesine kadar götürdü.

Sami Konukoğlu, kamyon tarafında işleri büyütmeyi, üretimi bile düşünürken Daewoo, kamyon fabrikasını sattı. Daewoo’nun kamyon fabrikasını alan grup, dümeni Hindistan ve Çin’e kırdı.

Kamyon gündemden düşünce, forklift tarafına yöneldi.

Daewoo, forklift bölümünü de satınca o plan da anlaşma imzalanmışken rafa kalktı. Kamyon, forklift işi olmayınca Sami Konukoğlu, 2003 yılında bekoloder (kazıcı-yükleyici) üretici Mastaş’ın satın alınmasına öncülük etti. Aynı dönemde TZDK’nın traktör işinin özelleştirilmesi gündeme geldi.

Vahap Munyar’ın, Sami Konukoğlu’nun traktör fabrikası işine girmesini anlattığı yazısı şöyle:

Sami Konukoğlu, o niyetle satın aldığı Auer’i de çok sürmeden elden çıkarırken Başak Traktör’ü satın alma sürecine girdi. Son kararı vermeden babası Abdulkadir Konukoğlu ve amcası Zeki Konukoğlu’nu Sakarya’daki fabrikaya götürdü. Zeki Konukoğlu, fabrikanın halini görünce yeğenini uyardı:

 Oğlum, sen deli misin? Niye alıyorsun bu fabrikayı?

Sami Konukoğlu, babası ve amcasına Başak Traktör’ün, fabrikasının tarihçesini anlattı:

 Buranın ölüp gitmesine gönlüm el vermiyor.

Sami Konukoğlu, tarihçesi 1914 yılına uzanan Başak Traktör’ü 4 Mayıs 2012’de satın aldı. O günlerde markanın pazar payı binde 3’lere düşmüştü. Şirketin çalışan sayısı da 99 kişiydi.

ASKO Holding’in Kurumsal İlişkiler Direktörü Ersan Açıkay organize etti, Hakan Güldağ ve Şeref Oğuz ile birlikte Başak Traktör’ün Sakarya’daki fabrikasına gittik. ASKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Tarım Makinaları Grubu Başkanı Sami Konukoğlu, Başak Traktör Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Bayramoğlu ve marka danışmanları Güven Borça ile buluştuk.

Sami Konukoğlu, Başak Traktör’e yaptıkları yatırımın 150 milyon Euro’yu bulduğunu belirtti:

 Pazar payımız yüzde 6-7’lere çıktı. Rekabeti fiyat ile yürütme taraftarı değiliz. Sesimiz ve görüntümüz gövdemizin önüne geçmemeli.

Günde 25 adet traktör ürettiklerini bildirdi:

 Yıllık 30 bin adetlik üretim kapasitemiz var. 2-3 hafta dışında bu fabrikada üretim aldığımızdan beri hiç durmadı. Motorun da yüzde 90’ını burada üretiyoruz. Traktörde dünyada ilk 100’e girebileceğimizi düşünüyoruz.

Sami Konukoğlu, çocukluğunda kamyonla kurduğu otomotiv sektörü hayalini Başak Traktör ve MST İş Makinaları ile gerçekleştirdi.

Traktörde de, iş makinalarında da iddialı şekilde yoluna devam ediyor.

ERBAKAN’IN BAŞAK 17’Sİ İLK YERLİ, MİLLİ TRAKTÖR

ASKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sami Konukoğlu, fabrikanın bahçesinde sergilenen traktörlerden Başak 17’yi gösterdi:

Rahmetli Prof. Necmettin Erbakan’ın girişimleriyle tamamen yerli ve milli dizayn traktör imalatı düşüncesi 1974 yılında hakim olmuş.

12 beygir Başak 12 tipi yerli üretimin 1978 yılında Başak Traktör fabrikasında gerçekleştiğini anlattı:

Daha sonra şaftlı, hidrolikli ve kuyruk mili bulunan Başak 17 tipine geçilmiş. Bu traktörlerde ilk yerli üretim motor olan Pancar Motor kullanılmış.

Ardından ekledi:

 Standart tipte olmasına rağmen Türkiye’de bahçe traktörü olarak üretilen ilk yerli ve milli örnek olmuş.

“BURADA TANK VE TÜFEK BİLE ÜRETİLEBİLİRMİŞ”

ASKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sami Konukoğlu, Başak Traktör tesislerinin tam entegre planlanmış olduğunu vurguladı:

Cıvata, somun, dişli her şey üretilebiliyor. Her şey entegre… Yani, öylesine entegre ki, burada tank ve tüfek de üretilebilirmiş.

Tesisin oluşturduğu katma değeri şöyle açtı:

Cevherin tonu 100 dolar. Demir-çelik olunca tonu 1000 dolara çıkıyor. Traktöre dönüşünce tonu 10 bin dolara ulaşıyor.