Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, DSÖ'nün, yüksek risk taşıyan bir görevi yürüten Birleşmiş Milletler (BM) değerlendirme heyetine Şifa Hastanesi'nde öncülük ettiğini belirtti.

"Heyet, hastanenin artık hizmet veremediğini gördü. Su, yiyecek ve yakıt yok, tıbbi malzemeler tükendi." ifadelerini kullanan Ghebreyesus, bu içler acısı durum, bebekler de dahil hastaların durumu göz önüne alındığında, sağlık çalışanlarının artık orada hayat kurtarıcı bakım alamayacak hastaların tahliyesi için destek talep ettiğini kaydetti.

Ghebreyesus, "Acil bir tahliye planı geliştirmek için ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz ve bu planın tümüyle kolaylaştırılmasını talep ediyoruz. Sağlığın ve sivillerin korunması çağrımızı yineliyoruz. Mevcut durum dayanılmaz ve savunulamaz. Şimdi ateşkes." ifadelerini kullandı.

Yaralılara zorla sürgün…

Gazze’deki sağlık kaynakları, İsrail ordusunun hastaların, yaralıların, yerinden edilmiş kişilerin ve sağlık personelinin bulunduğu Şifa Hastanesi'nin boşaltılmasını istediğini belirtmişti.

İşgalci İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'de bir hastane daha faaliyetlerini durdurdu İşgalci İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'de bir hastane daha faaliyetlerini durdurdu

İşgalci İsrail ordusu, saldırı ve abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi'nde bulunan yerinden edilmiş Filistinlilerin tamamı ile hastaların çoğunu zorla hastane dışına sürmüştü.

İsrail ordusunun, Şifa Hastanesi’ndeki hasta ve yerinden edilmiş Filistinlilerden, saat 09.00’dan itibaren beyaz bayraklar eşliğinde elleri havada hastaneden dışarı çıkmalarını istediğini aktaran Gazze Sağlık Müdürü Munir el-Berş, “Yerinden edilmiş vatandaşların yanı sıra hasta ve yaralıların çıkış için toplandıkları manzara dehşet vericiydi. Aralarında elleri veya ayakları kesilmiş çocuklar vardı, babalarının kucağında taşınan çocuklar vardı” diye konuştu. Hastaneden çıkmak için tanklar arasından açılan bir koridordan geçtiklerini aktaran Berş, İsrail ordusunun Şifa Hastanesi’ni boşaltma sürecinde BM ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin desteğine izin vermediğini söyledi.

Keskin nişancı yerleştirdiler

Sedye ve tekerlekli sandalyelerdeki hastalarla birlikte bölgeden ayrıldıklarını dile getiren Berş, insanların, yol boyunca binaların tepelerine yerleştirilen İsrailli keskin nişancıların kendilerine ateş açabileceği korkusu yaşadığını anlattı. Hastaneden Gazze’nin güneyine doğru yürüdüklerini aktaran Berş, yanlarındaki hasta ve yaralıların duydukları acının etkisiyle bağırarak yardım istediğini ancak destek verecek kimse bulunamadığını vurguladı. Şifa Hastanesi’ndeki durumun çok kötü olduğunun altını çizen Berş, askerlerin sürekli hastane içinde dolaştığını ve binaların tepelerinde keskin nişancıların konuşlandığını belirtti.