Her damlası zengin bir tat sunan zeytinyağı, sadece damaklarda bıraktığı izlenimle sınırlı değil. Yetiştirilmesinden işlenme aşamasına kadar tüm uygulama süreçlerinde hiçbir kimyasal maddenin kullanılmadığı titiz üretim sürecine sahip bulunmaktadır. Yemeklere kattığı lezzetin dışında bu organik lezzetteki zeytinyağı hem saç hem de cilt sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ve kaliteli bir hayatı destekleme yönüyle de sık tercih edilen yağlar arasına girmektedir. Miktarının ne az ne de çok olması sebebiyle tüketiciler tarafından 5 litre soğuk sıkım zeytinyağı daha çok talep görmektedir.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Üretimi Nasıl Yapılmaktadır?

Soğuk sıkım zeytinyağının üretim uygulamalarını şu maddeler halinde sıralamak mümkündür:

●       Doğal gübreler tercih edilerek lezzetli soğuk sıkım zeytinyağı üretimi için kullanılacak olan zeytinlerin, belirlenen prosedürlere uygun bir şekilde yetiştirilmesine özen gösterilmektedir.

●       Sonraki işlem hasatının yapılmasından oluşur. Mekanik hasat yöntemi, kimyasal hasatın yerine kullanılmaktadır. Olgunlaşan zeytinler, titreşim makineleri ya da tarak gibi mekanik cihazlar kullanılarak toplanmaktadır.

●       Sonrasında zeytinlerin ayıklanması işlemi yapılır. Hasat edilen zeytinler; dal, yaprak ve diğer yabancı maddelerden ayrıştırılarak temizlenmektedir.

●       Soğuk sıkım yöntemi özenle gerçekleştirilir. Hem kalitesini koruması hem de lezzetinin artması açısından ısı denetiminin ardından soğuk sıkım işlemi gerçekleştirilir.

●       Filtreleme işlemi yapılır. Saf zeytinyağını bitkisel suyundan ayırmak için bir filtreleme aşaması uygulanmaktadır. Bu aşamada saf zeytinyağı ayrılarak kullanıma hazır hale getirilmektedir.

●       Muhafaza edilip ambalajlama işlemi sağlanır. Soğuk sıkım zeytinyağı, uygun şartlarda depolanarak cam ya da özel kaplarla ambalajlanmaktadır.

●       Belge edinme işlemi sağlanır. Üreticiler, ürünlerinin üretim standartlarına uygun ve organik ve olduğunu kanıtlamak için çeşitli denetleme süreçlerinden geçerek organik tarım sertifikası elde etmektedir.

Zeytinyağı Fiyatını Etkileyen Faktörler

Zeytinyağı fiyatına etki eden faktörlerden ilki için zeytinin türü ve yetiştirildiği bölge denilebilir. Haşare kontrolü yöntemlerinin maliyetinden organik gübre çeşitlerine kadar çeşitli unsurlara bağlı olarak değişiklik gösteren 5 lt zeytinyağı fiyatı üzerinde, hasata bağlı olarak ortaya çıkan etmenler ve üreticilerin belgelendirilme için karşılaştığı ekstra maliyetleri de etkili olmaktadır. Dikkate değer bir husus da zeytinyağı seçiminde sadece fiyata değil kaliteye de öncelik verilmesi gerektiğidir. Sağlık yönünden önem taşıyan bu konuda, güvenilir firmalara yönelmek yararınıza olacaktır.

Yıllardır zeytincilik alanında başarılı bir şekilde faaliyet gösteren Oleamea’nın resmi internet sitesi olan oleamea.com.tr adresini ziyaret etmeyi unutmayın!