Türkiye, BRICS grubuna katılmak için resmi başvurusunu yaptı. Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yönetiminin, küresel güç merkezinin gelişmiş ekonomilerden uzaklaşarak değiştiğine inandığı belirtiliyor.

Bloomberg, Türkiye'nin bu yeni diplomatik hamlesinin, ülkenin çok kutuplu bir dünyada hem Doğu hem de Batı ile ilişkilerini güçlendirme arzusunu yansıttığını aktarıyor. Aynı zamanda, Türkiye’nin NATO üyesi olarak sorumluluklarını yerine getirmeye devam etmek istediği vurgulanıyor.

Habere göre, Türkiye, Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde yaşanan ilerleme eksikliğinden duyduğu hayal kırıklığı nedeniyle birkaç ay önce BRICS'e katılmak için başvurdu. Bloomberg, bu hamlenin, Türkiye’nin Rusya'nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rusya ile yakın ilişkilerini sürdürmesi nedeniyle NATO üyeleriyle yaşadığı gerilimlerin bir yansıması olabileceğini belirtiyor.

YENİ FİNANSMAN VE TİCARET FIRSATLARI SUNABİLİR

Bloomberg ayrıca, BRICS'in, üyelerinin Batı tarafından domine edilen Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi kurumlara alternatif olarak kendini tanıttığını ifade ediyor. Haberde, Türkiye’nin BRICS üyeliğinin bu anlamda yeni finansman ve ticaret fırsatları sunabileceği dile getiriliyor.

Sıla bebek ve ablası için vesayet davası açılmış Sıla bebek ve ablası için vesayet davası açılmış

Son olarak, Bloomberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’da yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Doğu ve Batı ile ilişkilerini eş zamanlı olarak geliştirmesi gerektiğini, aksi bir durumun ülkeye zarar vereceğini belirttiğini okurlarına aktardı.

Kaynak: Bloomberg