Bosna Hersek’in Sırpların çoğunlukta olduğu entitesi Sırp Cumhuriyeti'ndeki yeni eğitim müfredatı kapsamında, Bosnalı Sırp askeri ve siyasi liderleri Ratko Mladic ve Radovan Karadzic'in Bosna Savaşı’ndaki rolü, 9’uncu sınıf öğrencilerine, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) savaş suçu mahkumiyetleri gibi 'detaylar' es geçilerek ‘kahramanlık’ olarak gösterilecek.

Ülke medyasına göre, yeni müfredatla, öğrencilerin ‘Vatan Savunması’nı, yani 90'larda Bosna-Hersek topraklarındaki savaşı ve Sırbistan'ın Bosna-Hersek'e yönelik soykırımını 10 derste öğrenmeleri öngörülüyor.

‘YENİ MÜFREDAT NESNEL VE TARAFSIZ’

Karar'da yer alan habere göre; tartışmaların ardından yeni düzenlemeye ilişkin açıklama yayınlayan Sırp Cumhuriyeti Eğitim ve Kültür Bakanlığı, bakanın bölgedeki Pedagoji Enstitüsü'nün önerilerine dayanarak müfredatı geliştirdiklerini duyurdu.

Bakanlık müfredatın amacının savaştaki olayları "nesnel ve tarafsız" bir şekilde sunmak ve öğrencilerin eleştirel düşünmesini geliştirmek olduğunu iddia ederken, müfredatın tanıklıklar, belgeler ve belgeseller gibi destekleyici materyallerle bir öğretmen rehberi içereceğini ekledi.

Müfredata karşı çıkanlar, savaş suçu mahkumiyetlerini ve işlenen vahşetleri kabul etmeden müfredatın nesnellik iddiasının samimiyetsiz olduğunu savunuyor. Ayrıca, on binlerce masum sivilin hayatını kaybetmesi gibi gerçekleri göz ardı eden bir tarih anlayışı ortaya koyduğunu ifade ediyorlar.

BOSNA SAVAŞI, MLADİC VE KARADZİC

1992 ila 1995 yılları arasında olan Bosna Savaşı, Yugoslavya’nın dağılmasının ardından Bosna-Hersek’te yaşanan bir iç savaş olarak tarihe geçti. Savaş, Bosnalı Sırplar, Hırvatlar ve Boşnaklar arasında gerçekleşti. Boşnaklara karşı yoğun saldırganlıkla savaş sırasında binlerce masum sivil hayatını kaybetti, şehit oldu ve büyük insan hakları ihlalleri yaşandı.

Bosnalı Sırp askerlerinin komutanı olan Ratko Mladic, özellikle Srebrenitsa Katliamı’nda oynadığı rol ile tanınıyor. 1995 yılında Srebrenitsa Soykırımı’nda yaklaşık 8 bin Boşnak katledildi. Mladic; soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

İşgalci İsrail, Şam'da İran Büyükelçiliği'nin yakınına saldırı düzenledi İşgalci İsrail, Şam'da İran Büyükelçiliği'nin yakınına saldırı düzenledi

Bosnalı Sırpların siyasi lideri olan ve Bosna Kasabı olarak tarihe geçen Radovan Karadzic ise, savaş sırasında işlenen birçok suçtan sorumlu tutuldu. Karadzic; soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan UCM tarafından 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı, ancak bu ceza daha sonra müebbet hapse çevrildi.

Kaynak: KARAR