Yargıtay kararı, Yüksek Yargı arasında anlaşmazlıklara yol açarak Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay'ın Meclis Genel Kurulu'nda dün okunarak milletvekilliğinin düşmesine neden oldu. Atalay'ın avukatları, yaşanan bu gelişmeye karşı Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunacak.

Davutoğlu'ndan Can Atalay tepkisi: Yaşananlar anayasanın yok sayılmasıdır      Davutoğlu'ndan Can Atalay tepkisi: Yaşananlar anayasanın yok sayılmasıdır

7 gün içinde başvurulması gerekiyor

Anayasa'ya göre, milletvekilliği düşürülen bir kişinin Anayasa Mahkemesi'ne başvurma hakkı bulunuyor ve bu başvurunun 7 gün içinde yapılması gerekiyor.

Ancak, tartışmalı kararın ardından ortaya çıkan hukuki süreç, bazı itirazları da beraberinde getiriyor. Kararın, bir meclis kararı olmadığı, yargı kararının okutulduğu ve bu nedenle Anayasa Mahkemesine başvuru hakkının bulunmadığı yönündeki itirazlar mevcut. Atalay'ın avukatları ise önemli olanın Anayasa Mahkemesi'nin kararı nasıl yorumlayacağına vurgu yaparak bu konudaki itirazları yanıtlıyor.

İslam Kalkınma Bankası Grubu'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman İslam Kalkınma Bankası Grubu'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman

15 gün içinde değerlendirilmesi gerek

NTV'de yer alan habere göre; Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak başvurunun bu hafta içinde gerçekleşmesi planlanıyor ve mahkeme, başvuruyu 15 gün içinde değerlendirmekle yükümlü.

Vekil unvanını tekrar kazanabilir ama tahliye edilemez

Ancak, Yüksek Mahkeme'nin hak ihlali kararı vermesi, Atalay'ın milletvekilliğini yeniden kazandırabilir, ancak hala tahliye anlamına gelmez. Atalay'ın özgürlüğü için yerel mahkeme ya da Yargıtay kararı gerekmektedir.

Atalay hakkında verilen ikinci hak ihlali kararına uyulmamasının ardından da Atalay'ın avukatları, bu karara itiraz etmiş ve Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunmuştu. Bu başvurunun da şubat ayı içerisinde ele alınması bekleniyor.