Filistin kefiyesi New York'ta 'siyasi mesaj'

Filistin kefiyesi yasağı getirilen New York'taki Noguchi Müzesi çalışanları, müze yönetimini protesto etti. Müze çalışanları, yönetimin 'siyasi mesaj' içerdiği gerekçesi ile kefiyeye getirdiği yasağın Filistin karşıtı olduğunu ve müzenin mirasını onurlandırdığı sanatçıların değerlerine aykırı olduğunu dile getirdi.

New York'taki Noguchi Müzesi'nde çalışan en az 14 işçi, müze çalışanlarının kefiye olarak bilinen Filistin başörtülerini takmasını yasaklayan bir kuralı protesto etmek amacıyla 21 Ağustos Çarşamba günü iş bırakma eylemi düzenledi.

Geçtiğimiz hafta müzenin 72 kişilik kadrosunun üçte ikisinden fazlasını oluşturan 50'den fazla çalışanı, İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırıları sırasında alınan bu kararın ardında 14 Ağustos'ta siyahi bir müze çalışanının kefiye takmasının yattığını açıkladı. Çalışanın kullandığı kefiyenin ardından müze yönetimi tarafından kıyafet yöneliğinin güncellendiğini belirten çalışanlar, bu durumun Filistin karşıtı duygular uyandırdığını, müzenin itibarı ve güvenilirliğine zarar verdiğini dile getirerek, söz konusu yasağın kaldırılması çağrısında bulunan bir dilekçe imzaladılar.

Dilekçe metninde, "Astoria topluluğumuz inanılmaz derecede çeşitlidir ve yüksek bir Filistinli nüfusuna sahiptir" ifadesini kullanan müze çalışanları, "Kültürel açıdan önemli bir giysi olan kefiyeyi yasaklamak, kurum için kötü bir imaj teşkil ediyor" dedi.

Müze çalışanları, 21 Ağustos'taki protestonun ardından basınla paylaştıkları ortak açıklamada ise, yasağı 'sansür' olarak niteleyerek, yasağın 14 Ağustos'ta kefiye takan bir siyahi bir çalışanı hedef aldığını hatırlatarak, bu durumun ayrımcı politikaların etkisini artırdığını söyledi.

III. Dünya Savaşı uyarısı: ‘Tarih tekerrür ediyor’ III. Dünya Savaşı uyarısı: ‘Tarih tekerrür ediyor’

MÜZE MÜDÜRÜ 'İNANÇLARINIZI İŞ DIŞINDA İFADE EDİN' DİYEREK YASAĞI SAVUNDU

Müze müdürü Amy Hau ise protestonun ardından personele yolladığı e-postada personele yönelik kefiye yasağının yürürlükte kalacağı bildirdi. Hau, e-postasında personele "Kişisel inançlarınızı iş dışında ifade etme hakkınıza saygı duyuyor ve destekliyoruz, ancak güncellenen kıyafet yönetmeliğine uymanızı rica ediyoruz" diye seslendi. Yasakta ısrar eden Hau, yasağı ise şu ifadelerle savundu: "Tarafsız ve profesyonel bir ortam sağlamak için, çalışanların siyasi mesajlar, sloganlar veya semboller içeren kıyafetler veya aksesuarlar giymeleri yasaktır. Buna, siyasi partileri, adayları veya ideolojik hareketleri destekleyen giysiler veya ürünler dahildir, ancak bunlarla sınırlı değildir."