Mersin Üniversitesi'nden bir öğretim üyesinin yaptığı araştırma, iklim değişikliğinin tetiklediği meteotsunamilerin Türkiye'nin kıyı bölgeleri için oluşturduğu tehlikeyi ortaya koydu. Bu çalışma, özellikle İstanbul'un Avrupa Yakası kıyılarının bu doğa olaylarından etkilenebileceğine dikkat çekiyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nden Prof. Dr. Şükrü Turan Beşiktepe, meteotsunamilerin atmosfer basıncındaki ani değişiklikler sonucu meydana geldiğini ve tsunami dalgalarıyla benzer özellikler taşıdığını belirtti. Geçtiğimiz kasım ayında Giresun, Trabzon ve Hopa'da bu tür olayların gözlemlendiği ve Karadeniz sahil yolunu etkilediği bildirildi.

20 yılda bir yaşanıyordu

Beşiktepe, meteotsunami ve deniz kabarmalarının son 10 yılda Akdeniz'de daha sık yaşandığını, bu olayların şiddetli akıntılara ve rip akıntılarına neden olabildiğini açıkladı. İklim değişikliğinin bu olayların sıklığını ve şiddetini artırdığını vurgulayarak, önceden 20 yılda bir yaşanan bu olayların artık 5 yılda bir, gelecekte ise her 2 yılda bir meydana geleceğini öngördü.

Saadet İstanbul, işgalci İsrail'e destek veren markayı boykot eden öğrencilere dondurma ikram etti Saadet İstanbul, işgalci İsrail'e destek veren markayı boykot eden öğrencilere dondurma ikram etti

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, bu olayların can ve mal kaybına neden olabileceği için önlem alınmasının önemine işaret etti. Erenoğlu, kıyı yapılarına verilen zararlar nedeniyle yeni yapıların tasarımında ve mevcut yapıların güçlendirilmesinde alınması gereken tedbirleri vurguladı.

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu da iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekti. Gazioğlu, Akdeniz ve Karadeniz kıyıları için acilen alınması gereken önlemleri ve mühendislik çözümlerini anlattı. Ayrıca, İstanbul'un Avrupa Yakası kıyılarının da bu doğal afetlerden etkilenebileceği konusunda uyarıda bulundu.