Geçen senenin son aylarında tarihinin en büyük değer kayıplarını yaşan Türk Lirası; hazine garantili faiz mevduatı, gelire endeksli senet ve BDDK'nın ihracatçılara getirdiği döviz şartlarına rağmen, güç kaybetmeye devam ediyor.

Türk lirası dolar karşısında son bir haftada yüzde 1'den; son bir ayda ise yüzde 7'den fazla değer kaybı yaşadı. Sene başından bu Yana ki değer kaybı ise yüzde 32'yi aştı.

Sene başında 13 buçuk lira olan dolar kuru, mart ayı başında 14 lira barajını, mayıs ayında ise 15 lira barajını aştı. Haziran ayında 17 lirayı gören dolar, şu sıralar ise 18 liraya dayanmış durumda.

Kur artışı, bir yandan Türkiye'nin dış borcunu, üretim maliyetlerini ile enflasyonu artırırken; diğer yandan ise hazine garantili faiz olan kur korumalı mevduatın, devlete yükünü artırıyor.

Kur korumalı mevduat, bu yılın ilk 4 ayında hazine’ye 37 milyar lira yük getirdi. Kur artışının devam etmesi ile sene sonuna kadar 100 milyar lirayı bulabileceği tahmin ediliyor.

Kur artışının hızlanması ile birlikte döviz büroları ve bankalardaki makas aralıkları da açıldı. Dövize talebin engellenmesi için uygulanan makas aralıkları, alternatif arayışına soktu.

Kapalı çarşıdaki dolar tabelaları, döviz büroları ve bankalardaki rakamları aştı. Gelecek partisi sözcü Serkan Özcan, Kapalıçarşı'da para trafiğinin arttığını öne sürdü.

Paylaştığı fotoğraflarda Kapalıçarşı'da vagon vagon dolar taşındığını gözlemlendi. Vagon vagon dolarları kimlerin aldığı bilinmezken; maliye ekipleri Kapalıçarşı’da bazı döviz bürolarını denetime çıktı.