Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, artan yurt fiyatları ve sınav ücretlerine sürekli gelen zamlar nedeniyle öğrencilerin büyük bir sıkıntı çektiğinin altını çizerek, “Her sene TL bazında nominal değeri artan KYK bursları ve kredileri, dolar kuru ve enflasyon karşısında erimekte, öğrenciler temel gıda ve barınma giderlerini dahi karşılayamamaktadır. Öğrenciler geçinemiyor!” dedi.

Saadet Partisi Konya Milletvekili ve Gençlik Kolları Genel Başkanı Abdulkadir Karaduman, öğrencilerin sınavlar için verdiği ücretleri ve artan yurt fiyatlarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik bunalım ve krizin en çok da hiçbir geliri olmayan öğrencileri etkilediğini belirten Karaduman, Türkiye’de öğrenci olmanın ekonomik açıdan günden güne zorlayıcı olduğuna dikkat çekti.

Sınav ücretleri yüzde 500 oranında arttı

ÖSYM’nin son üç yılda adaylardan 2 milyar 131 milyon 866 bin 996 lira 84 kuruş sınav ücreti tahsil ettiğini hatırlatan Karaduman, “2017-2022 yılları arasında tek oturum sınav ücreti yüzde 200’den fazla yükselirken, çift oturum ücreti yüzde 500 oranında artmıştır. 2022’de ise YKS’ye 3 milyon 250 bin aday katılım sağlarken adaylardan toplam 1 milyar 121 milyon 250 bin lira toplanmıştır. Ancak her sene TL bazında nominal değeri artan KYK bursları ve kredileri, dolar kuru ve enflasyon karşısında erimekte, öğrenciler temel gıda ve barınma giderlerini dahi karşılayamamaktadır” ifadelerini kullandı.

“Öğrenciler geçinemiyor!”

Karaduman, KYK yurtlarına cumhuriyet tarihinde görülmemiş ölçüde astronomik zamların yapıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti: “Kimi yurt tiplerinde zam oranı yüzde 80’i buldu. 680 bin civarı öğrenci KYK yurtlarında kalmaktadır. Bu öğrencilerden 1 yılda toplam 5 milyar TL civarında ücret tahsil edilmektedir. Öğrencilere aylık olarak ödenen burs ve krediler 850 TL iken bunun 800 TL’sini yurt ücreti olarak geri almak hangi vicdana sığmaktadır? Öğrencinin kendisine kalan 50 TL ile ulaşım, beslenme, kaynak kitaplara erişim ve sosyal ihtiyaçlar gibi harcama kalemlerini idame ettirmesini beklemenin gerçekçi olmadığı aşikârdır. Ev kiraları, yurt ücretleri ve hatta yurt yetersizliğinin yanı sıra artık temel gıda bile maddi olarak karşılanması mümkün olmayan noktalara gitmektedir. Öğrenciler geçinemiyor! Yeni eğitim dönemi başlamadan evvel İktidar bu konularda gerekli önlemleri almalı, öğrencinin eğitim alırken temel ihtiyaçlarını karşılayabildiği şartları temin etmelidir.”