Paranızı değerli tutabilirsiniz: Japon tasarruf yöntemi Kakeibo nedir?

Kakeibo nasıl uygulanır? Kakeibo süreci üç ana adımdan oluşur; her aşamada sizden paraya yaklaşımınız hakkında düşünmeniz istenir: Planlama: Bütçenizi planlarken, paranızı nasıl harcayacağınızı tahmin etmeniz ve belirli bir miktarı ihtiyaçlar, istekler ve acil durumlar gibi kategorilere ayırmanız gerekir.

Harcama: Paranızı harcadıkça, yaptığınız her satın alma işlemi hakkında iki kez düşünmeniz ve bunu belirli bir kategoriye eklemeniz istenecektir. Bazı kategorilerin diğerlerinden daha hızlı veya daha yavaş büyüdüğünü göreceksiniz, bu da ay boyunca harcama alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçirmenize neden olabilir.

Düşünme: Mali durumunuzu gözden geçirme zamanı geldiğinde, ay boyunca parayı nasıl harcadığınıza dair bir fikir edineceksiniz. Her kategoride ne kadar harcadığınızı not edeceksiniz. Harcamalarınızın hayatınızın hangi alanlarına en çok değer verdiğinizi nasıl gösterdiğini kendinize sormanız gerekecek.

Ne kadar para harcamam gerekiyor? Maaş geliri, yatırım getirileri, yardım ödemeleri, emeklilik geliri vb. dahil olmak üzere tüm gelirinizi yazın. Yazdığınız tutarların vergi ve emeklilik katkı payları gibi diğer kesintilerden sonraki net tutar olduğundan emin olun. Daha sonra, kira veya ipotek ödemeleri, faturalar, sigorta vb. gibi temel masraflarınızı üst üste koyup toplayın ve bunu toplam gelirden düşün.

Ne kadar para biriktirmek isterim? Ne kadar para biriktirmek istediğinizi düşünürken kendinize bu ay için bir hedef veya niyet belirlemek iyi bir fikir olabilir. Hedefinizin çığır açıcı olmasına gerek yok ancak gerçekçi ve ulaşılabilir olmalıdır. Hedefiniz “Her ay emekliliğime daha fazla katkıda bulunmak istiyorum” ya da “Paramı nasıl harcadığımı anlamak istiyorum” kadar basit olabilir.

Kakeibo nasıl yapılır? Haftalık düşünün: Harcamalarınızı yazmak işinize yaramıyorsa, haftada yarım saatinizi her şeyi not almaya ayırın. Her zaman fatura alın. Birçok Japon Kakeibo dergisi, tüm makbuzlarınızı saklamanız için plastik bir cüzdanla birlikte gelir. Makbuz istemek ve onu elinizde tutmak, harcamalarınızı takip etmenizi kolaylaştırabilir. Çevrimiçi bankacılık yoluyla takip edin. Alternatif olarak, harcamalarınızı görmek için çevrimiçi bankacılık ödeme geçmişinizi kullanabilirsiniz.

Nakit ödeme yapmaya alışın: Bazı kişilerin Kakeibo için kullandığı yöntemlerden biri, bazen 'nakit doldurma' veya 'zarf bütçeleme' olarak bilinen nakit bütçelemedir. Bu, bütçe kategorilerinize uygun olarak parayı farklı zarflara veya kaplara koymayı içerir. Bu yöntem, her kategorideki daha küçük harcamalara daha az dikkat etmeniz anlamına gelebilir ancak harcamalarınıza ilişkin üst düzey bir genel bakış sunar. Nakit bütçeleme hakkında daha fazla bilgiyi Beş bütçeleme yöntemi makalemizden okuyabilirsiniz.

Para günlüğü tutun: Bir bütçe oluşturup harcamaya başladığınızda, ne satın aldığınıza, ne zaman satın aldığınıza, ne kadar harcadığınıza ve hangi kategorilere girdiğine dair bir günlük tutmanız gerekir. Yani her satın alma işleminizde veya bir hizmet için ödeme yaptığınızda, bunu not edecek ve maliyeti kategorilerinizden birine atayacaksınız.

Bakan Mehmet Şimşek enflasyon için yine tarih verdi Bakan Mehmet Şimşek enflasyon için yine tarih verdi

Gelecek ay nasıl gelişebilirim? Harcamalarınızı takip edip kategorilere ayırdıysanız, ay sonunda paranızı nasıl harcadığınıza dair gerçekten net bir genel bakışa sahip olacaksınız. Artık para alışkanlıklarınızı iyileştirmenin küçük yollarını arayabilirsiniz. Bu adımda akılda tutulması gereken gerçekten önemli bir nokta, eleştirilecek noktalar aramamanız, sadece gözlem yapmanız ve küçük ayarlamalar bulmanızdır. Bu iyileştirmeleri ya para hedefinize ekleyin ya da bütçenizde ayarlamalar yapın ve gelecek ay nasıl gittiğini görün.

Örneğin bir kategorideki harcamanızın beklediğinizden daha yüksek olduğunu fark edebilirsiniz. Bu alanda neden düşündüğünüzden daha fazla harcama yaptığınızı düşünün. Bu, kategorinin sizin için bir öncelik olduğu ve daha fazla kaynak ayırmak isteyebileceğiniz bir alan olduğu anlamına mı geliyor? Ya da belki harcamalarınızın bir kısmının gerekli olmadığını düşünecek ve gelecek ay daha dikkatli harcamayı hedefleyeceksiniz. (Kaynak: Habertürk)