Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), çocukların bedensel ve zihinsel sağlığı ile akademik ve sosyal becerilerinin 2018-2022 yıllarındaki değişimine ilişkin Avrupa Birliği (AB) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) üyesi olan 43 ülkeden derlediği verilerle rapor yayımladı.

Raporda, Kovid-19 salgınının, çatışmaların, nüfus değişimlerinin, dijital gelişmelerin yaşandığı ve iklim krizinin derinleştiği 2018-2022 yıllarında pek çok ülkedeki çocukların hayat memnuniyetlerinde ve akademik becerilerinde düşüş, obezite oranlarında ise artış olduğu kaydedildi.

Bu ülkelerde 10-19 yaşlarındaki yaklaşık her 6 çocuktan birinin mental sağlık sorunuyla mücadele ettiği belirlenen raporda, yetişkinlikteki mental sağlık sorunlarının yarıya yakınının çocuklukta başladığı ifade edildi.

Raporda, günde 7 saatten fazla sosyal medyada vakit geçiren çocukların, hayatlarından ortalamanın altında memnuniyet duyduğu belirtildi.

Okulların Kovid-19 salgını nedeniyle uzun süre kapalı kaldığı ülkelerde öğrencilerin, akademik olarak normalde olmaları gereken seviyenin 9 ila 12 ay gerisinde kaldığı açıklanan raporda, öğrencilerin okuma ve matematik becerilerinin ise 2018'den 2022'ye yüzde 5'ten fazla düştüğü aktarıldı.

Raporda, 5 yıllık süreçte çocuklukların obezite oranlarının ülkelerin üçte birinde artmaya devam ederken sadece İtalya ve Portekiz'de önemli bir şekilde azaldığı belirlendi.

İran Genelkurmay Başkanı: İsrail'e yakında cezalandırıcı saldırılar başlayacak
İran Genelkurmay Başkanı: İsrail'e yakında cezalandırıcı saldırılar başlayacak
İçeriği Görüntüle

Ayrıca, raporda, ülkelerin çoğunda doğum oranlarındaki düşüş sonucu çocukların toplam nüfus içinde giderek küçülen bir azınlık haline geldiği kaydedildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı