Günlük hayatta tüketilen ve saymakla bitmeyecek yiyecek, içecekler var. Bunlardan bazıları sağlığa yararlıyken bazıları ise büyük zararlar verebiliyor. Üstelik pek çok kişi sağlığına ve tükettiği yiyeceklere dikkat etmiyor.

Özellikle yenilen yiyecek veya içeceklerin sindirimi tüketilen besinlere göre değişiklik gösterebiliyor. Ancak bazı karışımlar, sindirim sistemini hızlandırarak tüketilen besinlerin sindirilmesine yardımcı olabiliyor.

Adsız Tasarım 2025 04 29T101439.618

Örneğin domates her ne kadar kalp dostu olsa da, paket servis veya dondurulmuş pizzalarda bulunan yüksek sodyum, yağ ve kalori içeriği bu faydaları ortadan kaldırabilir ve kalp hastalığı riskini daha fazla artırabilir.

Bu ikilem göz önünde bulundurulduğunda gastroenterolog Dr. Will Bulsiewicz, herkesin bilmesi gereken iki sağlıklı yiyecek karışımını açıkladı. Özellikle bağırsak sağlığını iyileştirmek isteyenlerin kesin olarak bu yiyecekleri tüketmesi gerekiyor.

Dünyaca ünlü bağırsak doktoru Dr. Bulsiewicz, ıspanak ve narenciye ikilisinin sindirim sistemini hızlandırma konusunda son derece etkili olduğunu söylüyor. Ispanak demir açısından zengin bir yiyecek olsa da, tek başına sindirimi hızlandıramıyor. Ancak ıspanağın yanına narenciye ekleyerek basit bir karışım oluşturup kesin etkili sindirim yöntemini uygulayabilirsiniz.

Aile hekimliklerinde ikamete dayalı yeni uygulama başlıyor
Aile hekimliklerinde ikamete dayalı yeni uygulama başlıyor
İçeriği Görüntüle

Adsız Tasarım 2025 04 29T101319.568

Limon gibi narenciyeler C vitamini içeriyor ve bu da non-hem demirin emilmesine yardımcı oluyor. Böylece demir eksikliğini giderirken, aynı zamanda enerji seviyesi de desteklenmiş oluyor.

Sağlık sitesi Healthline da ıspanağın faydasına dikkat çekti. Hem lif açısından zengin olduğu belirtilirken, aynı zamanda dışkıya hacim kazandırdığı da vurgulanıyor.  Öte yandan, limonun içerdiği pektin isimli çözünür lifin, şeker ve nişastanın sindirimini yavaşlatarak kan şekeri seviyelerini düşürebileceği ifade ediliyor.

Adsız Tasarım 2025 04 29T101505.755

Dr. Bulsiewicz’in ikinci önerisi ise sarımsak ve bal ikilisi. Uzman isim, sarımsağın bağırsak sağlığına katkı sağlayan sülfür bileşikleri ve allicinler açısından zengin olduğunu vurguladı. Ancak bu bileşikler hızla parçalandığı için, sarımsaktan beklenen fayda tam olarak alınamayabiliyor.

İşte tam da bu noktada bal devreye giriyor. Surrey Live’a göre Dr. Bulsiewicz, “Kaliteli bir ham bal eklerseniz, allicin’in korunmasına yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık sisteminize ve bağırsak sağlığınıza kendi başına da katkı sağlar,” ifadelerini kullandı.

Adsız Tasarım 2025 04 29T101411.404

Son olarak Instagram paylaşımına şu notu düşen Dr. Will Bulsiewicz, “Bu ikililer, yediklerinizden daha fazla fayda sağlamanıza yardımcı olacak, kolay ve günlük dokunuşlardır,” dedi.

Kaynak: ekonomim.com