ÜLKEMİZDE BİN KİŞİYE 2.2 DOKTOR DÜŞÜYOR

Kıl Tüy Deyip Geçmemek Gerekiyor Kıl Tüy Deyip Geçmemek Gerekiyor

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) verilerine gör, OECD'nin 38 üyesi ile Avrupa ülkeleri arasında kişi başına doktor sayısının en düşük olduğu ülke Türkiye oldu. Yine OECD verilerine göre, Ülkemizde bin kişiye 2.2 doktor düşerken, OECD ortalamasını 3.7 doktor olarak belirtti.

MUAYENE SÜRESİ 5 DAKİKA

Tabipler Birliği’nin araştırmasına göre, son 3 yılda hekimlere hasta sayısı 2020 yılında 600 milyon 261 bin 131 iken, 2021’de 675 milyon 652 bin 190’a yükseldi. 2023 yılı itibarıyla ise bu rakam 854 milyon 328 bin 324’e ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü ise, bir hastaya ayrılması gereken asgari muayene süresinin 20 dakika olması gerektiğini belirtirken, Ülkemizde bu süre 20 dakika ve altında kalıyor.

“HEKİMLERİN MALİ VE ÖZLÜK HAKLARINDA İYİLEŞTİRME YAPILMALI”

Konu ile ilgili TV5’e değerlendirmelerde bulunan Genç Sağlık Sendikası Genel Başkanı Osman Kaya, “Sağlık hizmetlerinin kaliteli ve etkin sunumunun vazgeçilmezi hekimlerimiz, ağır iş yükü altında ezilmektedir” ifadelerini kullanarak, “Yalnızca bu rakamlar dahi doktorlarımızın ne kadar büyük bir yük altında olduklarını ispatlar niteliktedir. Sağlık hizmetlerinde meydana gelebilecek her bir aksaklık bu hizmetlere ihtiyacı olan hastalarımız için gün geçtikçe daha hayati bir önem taşıyor. Hekimlerimizin mali ve özlük haklarında ilgili iyileştirmelerin yapılarak yurt dışına hekim göçünün önüne geçilmesi elzemdir” dedi.

“SAĞLIK HİZMETLERİNİN ETKİN SUNUMU NASIL SAĞLANABİLİR?”

Son 3 yıla ait hekimlere müracaat sayılarını hatırlatan Kaya,” Türkiye’de bin kişi başına düşen doktor sayısı yalnızca 2,2 iken, yine aynı şekilde bin kişiye 2,8 hemşire düşüyorken sağlık hizmetlerinin kaliteli ve etkin sunumu nasıl sağlanabilir” ifadelerini kullandı.

HABER: BİLGEHAN KİRİŞCİ