Dondurma zehre dönüşebilir! Uzmanı uyardı: Ölüme kadar götürebilir
Dondurma zehre dönüşebilir! Uzmanı uyardı: Ölüme kadar götürebilir
İçeriği Görüntüle

Yemek sırasında ya da hemen sonrasında kahve içmenin, demir başta olmak üzere bazı besin öğelerinin vücut tarafından emilimini olumsuz etkileyebileceği uyarısı yapılıyor.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Londra Üniversitesi Sağlık Bilimleri Akademisi’nden Alex Ruani, kahvenin sindirim sistemini tümden bozmadığını vurgularken; sindirim üzerindeki etkilerinin kişisel farklılıklara göre değişebileceğini belirtti. Bu faktörler arasında yaş, sağlık durumu, genetik yapı, metabolizma ve tüketilen besin türü yer alıyor.

Kahvede bulunan kafein, polifenoller ve tannin gibi maddeler; demir, kalsiyum ve B vitaminlerinin emilimini engelleyebiliyor. Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Profesör Emily Ho ise besin değerleri yeterli olan bireylerin bu konuda endişelenmesine gerek olmadığını söylerken, eksiklik yaşayanların kahveyi daha dikkatli tüketmesi gerektiğini vurguladı.

Araştırmalar, özellikle 1980’li yıllardan bu yana, kahveyle düşük demir emilimi arasında bir bağ olduğunu gösteriyor. Kahvedeki polifenollerin demir gibi minerallere bağlanarak, bağırsaklardan kana geçişini zorlaştırdığı belirtiliyor.

Demir eksikliği yaşayan bireylerin kahveyi demir açısından zengin öğünlerden en az bir saat önce ya da birkaç saat sonra tüketmesi tavsiye ediliyor. Özellikle regl dönemindeki ve hamile kadınların demir seviyelerine göre kahve tüketimini ayarlamaları gerektiği vurgulanıyor.