Katar’ın başkenti Doha’da temaslarını sürdüren İran Dışişleri Bakanı Abbas erakçi, bir televizyon kanalına verdiği mülakatta bölgesel güvenlik ve Washington ile yürütülen dolaylı müzakerelere ilişkin stratejik açıklamalarda bulundu. Erakçi, Tahran’ın savunma doktrini çerçevesinde olası bir çatışmanın sınırlarını çizerek, bölgedeki Amerikan askeri tesislerinin doğrudan hedef menzilinde olduğunu ifade etti.

BÖLGESEL ÜSLERE YÖNELİK ASKERİ STRATEJİ

Olası bir askeri müdahale durumunda İran'ın vereceği yanıtın kapsamına değinen Erakçi, ABD topraklarına doğrudan saldırı imkanlarının bulunmadığını gerçekçi bir dille kabul etti. Ancak Erakçi, Washington’un saldırıya geçmesi halinde Orta Doğu’daki Amerikan üslerinin hedef alınacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:

ABD’den İran’la iş yapan ülkelere yüzde 25’e varan gümrük vergisi kararı
ABD’den İran’la iş yapan ülkelere yüzde 25’e varan gümrük vergisi kararı
İçeriği Görüntüle

“Washington’un bize saldırması durumunda, ABD topraklarına saldıracak doğrudan bir imkanımız bulunmuyor. Ancak böyle bir durumda, ABD’nin bölgedeki askeri üslerini hedef alırız.”

Bu açıklama, ABD'nin bölgedeki en stratejik tesisleri olan Katar’daki Al Udeid Hava Üssü, Bahreyn’deki 5. Filo karargâhı ve Türkiye’deki İncirlik ile Kürecik gibi noktaları içeren geniş bir askeri ağın Tahran’ın radarında olduğu şeklinde yorumlanıyor.

NÜKLEER PROGRAM VE FÜZE KAPASİTESİNDE KARARLILIK

İran’ın nükleer tesislerine yönelik tehditlere de yanıt veren Erakçi, bugüne kadar gerçekleştirilen bombardımanların nükleer kapasiteyi yok edemediğini savundu. Uranyum zenginleştirme faaliyetinin "egemenlik hakkı" olduğunu söyleyen Bakan, zenginleştirme oranları konusunda ise anlaşmaya açık kapı bıraktı. Savunma sistemlerinin, özellikle de füze programının kesinlikle bir pazarlık konusu olmadığını vurgulayan Erakçi, "Bu konu tamamen savunmamıza yönelik bir meseledir" dedi.

MÜZAKERELERDE GÜVEN SORUNU SÜRÜYOR

Umman aracılığıyla ABD ile yürütülen dolaylı görüşmeleri "iyi bir başlangıç" olarak nitelendiren Erakçi, buna rağmen iki ülke arasında derin bir güven bunalımı yaşandığını ifade etti. Müzakerelerin sağlıklı ilerleyebilmesi için baskı ve tehdit atmosferinden uzak bir zemin oluşturulması gerektiğini belirten Bakan, diplomatik kanalların açık kalması için zamana ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

ABD'NİN BÖLGEDEKİ KRİTİK ASKERİ VARLIĞI

Erakçi'nin açıklamaları, ABD'nin bölgedeki devasa askeri tahkimatını yeniden gündeme getirdi. Olası bir gerilimde hedef olma riski taşıyan başlıca tesisler şunlardır:

TÜRKİYE: Adana’daki İncirlik Hava Üssü lojistik merkez olarak öne çıkarken, Malatya’daki Kürecik Radar İstasyonu NATO’nun balistik füze savunmasında kilit rol oynuyor.

KATAR: Yaklaşık 10 bin askerin bulunduğu Al Udeid Hava Üssü, ABD'nin bölgedeki hava operasyonlarının merkezi konumunda.

BAHREYN: ABD 5. Filosu’na ev sahipliği yapan ülke, donanma operasyonları açısından hayati önem taşıyor.

KUVEYT: Yaklaşık 13 bin askerle kara ve hava lojistiğinin ana üslerinden biri olarak değerlendiriliyor.