TÜİK:  Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi ağustos ayında yıllık yüzde 32,10 arttı, aylık yüzde 1,56 azaldı TÜİK: Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi ağustos ayında yıllık yüzde 32,10 arttı, aylık yüzde 1,56 azaldı

Bloomberg: Türklerin dolar iştahı yeniden arttı

Bloomberg, hanehalkının enflasyon beklentilerinin geçen ay yükselmesinin ardından Türklerin yeniden dolara yöneldiğini yazdı. Habere göre, bu yönelim yatırımcıları lira varlıklarının değerinde yaşanabilecek erozyona karşı alarma geçirdi.

ABD'li finans ajansı Bloomberg, Türkiye'de uzun süredir devam eden ve ekonomi yönetiminin önündeki en önemli zorluklardan biri olan dolarizasyonun yeniden gündemde olduğunu yazdı. 

Bloomberg'in haberine göre, Türkler yeniden dolar almaya başlayarak Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelesini zorlaştırırken bu durum yatırımcıları lira varlıklarının değerinde erozyona karşı alarma geçirdi.

ABD'li banka Barclays'ın TCMB ve BDDK verilerinden yaptığı hesaplamalara göre, önceki beş hafta içinde Türkiye'de yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları 4,1 milyar dolar arttı.

5 haftalık süreçte taleplerin çoğu şirketlerden gelirken geçen hafta 1,7 milyar dolarlık artışın yarısından fazlasını hane halkı oluşturdu.

Mart ayından bu yana döviz mevduatları, yerel para birimi varlıklarına ve yetkililerin lirayı nispeten istikrarlı tutma kabiliyetine olan güvenin artmasıyla 24 milyar dolar kadar düşmüştü. Ancak Barclays ekonomisti Ercan Ergüzel'e göre geçen hafta döviz mevduatlarında yaşanan artış 'önemli bir trend değişikliğine' işaret edebilir. 

Goldman ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil ise dolarizasyonun başlamasını 'kötüleşen beklentilerin göstergesi' olarak değerlendirdi. 

İlk faiz indiriminin eylül ayına kadar yapılmasını bekleyen Goldman, dolara yönelişteki ivmenin ve enflasyonist baskılardaki artışın gecikmeli bir gevşeme döngüsüne yol açabileceğini söyledi.

'BİR DERECEYE KADAR DÖNÜŞÜM BEKLENİYORDU'

Bloomberg'e konuşan ve Türkiye'nin ekonomi politikası hakkında doğrudan bilgi sahibi bir kaynağa göre, dolar hesaplarına bir dereceye kadar dönüşüm bekleniyordu ve şu anki dönüşüm beklentiler dahilinde gerçekleşiyor.

Söz konusu kaynak, dolar mevduatlarındaki artışın sebebini ise KKM hesabındaki çıkışla ve şirketlerden gelen mevsimsel talebin artmasıyla ortaya çıktığını belirtiyor.

MEVDUAT FAİZLERİ DÜŞTÜ

Mevduat faizlerinin yüksek olmasıyla lira cinsinden daha fazla tasarrufu teşvik etmeye çalışılırken faiz oranları da rekor seviyeden düşüşe geçti.

3 aya kadar vadeli TL mevduatların ağırlıklı ortalama faiz oranı, nisan ayı başında yaklaşık yüzde 69 ile zirve yaptıktan sonra düşerek 9 Ağustos itibariyle yüzde 59'a geriledi.

Dolara olan talebin arttığının bir işareti olarak, İstanbul Kapalıçarşı'daki tüccarlar bu sabah bankalararası piyasa oranından daha yüksek bir oranda dolar sattılar.

Hafta başında devlet bankaları da artan iç talebi karşılamak için döviz satışlarını artırarak pazartesi ve salı günleri yaklaşık 3 milyar dolar sattı.