TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da, en düşük emekli aylığının 23 bin 552 liraya çıkarılmasına ilişkin düzenlemenin de yer aldığı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sürüyor.
KANUN TEKLİFİNİN ÜÇÜNCÜ MADDESİ TEKLİFTEN ÇIKARILDI
Genel Kurul'da teklifin 3'üncü maddesi verilen önergeyle metinden çıkarıldı. Teklifin 3'üncü maddesi, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na eklenmesi öngörülen ek 9'uncu madde kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığına yapılacak başvurular ile Bakanlıkça sunulacak hizmetlerden ücret alınmasını düzenliyordu. Madde ayrıca, koşullu erişim sağlayan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar ile internet platform işletmecilerinden 5224 sayılı Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında sinema destekleri için yapılacak kesintilerin döner sermaye geliri olarak kaydedilmesini öngörüyordu.
DÖNER SERMAYE DÜZENLEMESİNDE DEĞİŞİKLİK
Teklifin 4'üncü maddesi de AK Parti'nin önergesiyle yeniden düzenlendi. Kabul edilen önergeyle, 2252 sayılı Kanun'un 5'inci maddesinin birinci fıkrasına, 2863 sayılı Kanun kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığına yapılacak başvurular ve Bakanlıkça sunulacak hizmetler karşılığında alınacak her türlü hizmet bedelinin döner sermaye geliri sayılmasına ilişkin bent eklendi. Önergenin gerekçesinde ise, 5224 sayılı Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki desteklerin Kültür ve Turizm Bakanlığı döner sermaye geliri olarak kaydedilmesini öngören düzenlemenin madde metninden çıkarılmasının amaçlandığı belirtildi.
ÜCRET TARİFESİNDE DEĞİŞİKLİK
Teklifin 5'inci maddesi de AK Parti'nin önergesiyle değiştirildi. Kabul edilen önergeyle, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na eklenen (1) sayılı ücret tarifesinde düzenlemeye gidildi. Buna göre, korunan alanlarda tevhid, ifraz ve yoldan ihdas gibi uygulama taleplerine ilişkin ücretler yeniden belirlendi; tarifedeki 12'nci sıra çıkarıldı ve mevcut 13'üncü sırada yer alan "trampa" ibaresi tarifeden çıkarıldı. Ayrıca, 3'üncü derece arkeolojik sit alanlarında tespit ve sit irdelemesine yönelik sondaj kazısı, yeni yapılanma amaçlı sondaj kazısı ile jeoradar çalışması başvurularına ilişkin ücretler de yeniden düzenlendi.



