Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Tel Aviv yönetiminin işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'yı kapalı tutma yönündeki keyfi uygulamasını sürdürdüğü belirtildi.

Mescid-i Aksa'nın tehlikeli baskın ve ihlallere maruz kaldığı vurgulanan açıklamada, "İşgal yönetimi bunun yanında Filistinli esirler hakkında işlediği suçların dozunu da artırdı." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Arap ve Müslüman ülkelerin yanı sıra dünyadaki özgür halkların 3 Nisan Cuma gününden itibaren 3 gün boyunca Mescid-i Aksa'ya destek ve Filistinli esirlerle dayanışma gösterileri düzenlemeleri çağrısında bulunuldu.

- İsra*l, Filistinlilere idam cezası yasasını onayladı

İsra*l Meclisi, İran'a saldırıların gölgesinde Filistinli esirlere idam cezası getirilmesini öngören tartışmalı yasa tasarısını onaylamıştı.

Filistin Esirler Cemiyeti: İsra*l’in idam yasası "ırkçılığın boyutunu" gözler önüne seriyor
Filistin Esirler Cemiyeti: İsra*l’in idam yasası "ırkçılığın boyutunu" gözler önüne seriyor
İçeriği Görüntüle

Yasaya göre, "İsra*l’in varlığını inkar etme amacıyla bir İsra*lliyi veya burada yaşayan birini öldürmek" suçlamasıyla hüküm giyenler idam edilebilecek.

Uluslararası hak ve hukuk örgütleri özellikle yasanın bu maddesinin "Filistinlileri" hedef almak için hazırlandığına dikkati çekiyor.

Yasa, idam cezası kararı için oy birliği şartının aranmamasını ve kararın hakimlerce salt çoğunlukla verilmesini öngörüyor.

Yasa ile işgal altındaki Batı Şeria'da da İsra*l askeri mahkemelerinin idam cezası verebilmesinin önü açıldı. İşgal altındaki Batı Şeria'da askeri mahkemelerin Filistinli esirlere ölüm cezası vermesi halinde, af ve temyiz yolu kapalı olacak.

İsra*l'de yargılanan Filistinli esirler için ise idam cezası ömür boyu hapis cezasına çevrilebilecek.

İsra*lli bazı insan hakları örgütleri, Meclisten geçen yasanın iptali için İsrail Yüksek Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.

İsrail Yüksek Mahkemesi, Arap Azınlıkları Hukuk Merkezi "Adalah"ın başvurusu üzerine yasa hakkında 24 Mayıs'a kadar ihtiyati tedbir kararı getirmişti.