Geçtiğimiz sene altın dönemini yaşayan zeytinyağında düşük üretim ve yüksek enflasyon nedeniyle fiyat artışı beklenirken vatandaşın sağlığıyla oynayan fırsatçılar, zeytinyağında binbir türlü oyuna başvuruyor.

Palm yağı, kolza yağı, pamuk yağı ve ayçiçek yağı karıştırılarak elde edilen karışım yağlar katkısız zeytinyağı adı altında satılıyor. Gıda Mühendisi Nurten Sırma, vatandaşın markasını bilmediği zeytinyağlarını almaması konusunda uyarıda bulundu.

'FIRSATÇILAR FARKLI YAĞLAR KARIŞTIRIYOR'

Dünyada baş gösteren kuraklık nedeniyle zeytinyağında bir rekolte azlığı olduğunu ve enflasyon beraber yüksek fiyatlarla karşılaşıldığını belirten Gıda Mühendisi Nurten Sırma, fırsatçı üreticilerin gerçek zeytinyağının içine farklı yağlar karıştırarak bir paçal yaptıklarının ve maliyeti düşürdüklerini söyledi.

Kayıt dışı yapılan üretimlerin ne kadar hijyenik olduğunu ve kullanılan yağların ne kadar sağlıklı olduğunu sorgulayan Sırma, vatandaşın hem sağlığıyla hem de parasıyla oynuyorlar dedi.

'GERÇEK ZEYTİNYAĞI LABORATUVARDA ANLAŞILIR'

Evde yapılan yöntemlerle zeytinyağının sahte olup olmadığını anlamanın çok zor olduğunu söyleyen Sırma, gerçek zeytinyağının laboratuvar koşullarında anlaşılacağını belirtti ve orijinalliğinin tadından, görüntüsünden, kokusundan sadece bu işin eksperlerinin anlayabileceğini ifade etti.

Sırma, "Gerçek zeytinyağı 0.8 asitliğe kadar olan asitliği düşük, daha kaliteli, tadımı daha lezzetli olan bir ürün. Fakat asitlik oranı sıkımdan önce ürünün bekletilmesiyle birlikte yükseliyor veya yörelere göre de değişiyor" sözlerini kullandı.

E-ticaret sitelerin yapılan satışların güvenilir olmadığının altını çizen Sırma, "Bir güven algısı yaratıyorlar. Şöyle düşünün falanca birlik, falanca kooperatif, fakat bunlar hakikaten o normlara sahip kuruluşlar mı, bunu bilemiyoruz. Öyle bir güven algısıyla ve arkasından hakikaten düşük kalitede bir yağ veya karışım yağlar görebiliyoruz." dedi.

'DENETLENMEYEN BİR YERDEN ZEYTİNYAĞI ALMAK RİSKLİ'

"Lütfen nereden geldiği belli olmayan malları almasınlar" diyerek vatandaşları uyaran Sırma, "Bazen yol kenarlarında 5 litrelik pet şişelerde satılan yağlar var, üzerinde markası yok, hangi yörenin ürünü bilinmiyor. Asitlik seviyesi nedir, hakikaten soğuk sıkım veya gerçek bir zeytinyağı mı, içerisine farklı yağlar karışmış mı, hiçbir bilgimiz yok. Dolayısıyla markasını bilmediğimiz denetlenmeyen bir yerden zeytinyağı almak risklidir." şeklinde konuştu.

Sırma son olarak sahte üreticilerin zeytinin kokusunu, tadını, rengini kimyasal olarak taklit edilebildiğinin altını çizdi.

Zeytin ve zeytinyağı satıcısı Mustafa Aksu, "Çok fazla sahte zeytinyağı satanlar ortaya çıktı. Karışım zeytinyağı satanlar ortaya çıktı. Bugünkü şartlarda yağ fabrikaları zeytinyağını köylüden aşağı yukarı 280-300 lira bandında alıyor. Bunun altında bir zeytinyağı alıyorsanız mutlaka içinde farklı birşey vardır bunun" şeklinde konuştu.