OCHA, Suriye’de 2026 İnsani İhtiyaçlar ve Müdahale Planı'na ilişkin rapor yayımladı.

Ülkede 2026 yılında 15,6 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyacağı aktarılan raporda, bu sayının 2025 yılına kıyasla yaklaşık 900 bin kişilik sınırlı bir düşüşe işaret etse de Suriye’nin hala dünyanın en büyük insani krizlerinden birini yaşamaya devam ettiği ifade edildi.

Ülkede 5,5 milyon kişinin hala ülke içinde yerinden edilmiş durumda olduğu kaydedilen raporda, 1,9 milyon kişinin iç göçten, 1,5 milyon kişinin ise yurt dışından döndüğü belirtildi.

-Yıl içinde 8,6 milyon kişiye ulaşılması hedefleniyor

İnsani Müdahale Planı kapsamında 2026'da 8,6 milyon kişiye ulaşılması hedeflendiği paylaşılan raporda, en yüksek öncelikli ihtiyaç sahiplerine odaklanılacağı kaydedildi.

Toplam 338 insani yardım ortağının, 11 farklı sektörde koordinasyon ekipleri öncülüğünde faaliyet göstereceği, planın toplam maliyetinin ise 2,9 milyar dolar olduğu ifade edildi.

Kronik finansman eksikliğinin insani müdahaleyi sınırlamaya devam ettiği aktarılan raporda, 2025 yılı planı için gereken 3,2 milyar doların yalnızca 1,5 milyar dolarının karşılandığı, bunun da yaklaşık yüzde 38’e denk geldiği hatırlatıldı.

-14,7 milyon kişi koruma riski altında

Suriye’de 14,7 milyon kişinin koruma riskleriyle karşı karşıya olduğu, bunların 8,6 milyonunun kadın ve kız çocukları, toplamda 6,2 milyonunun ise çocuklar olduğu bildirildi.

Aralık 2024’ten bu yana patlamamış mühimmat ve savaş kalıntılarının ciddi bir tehdit olmaya devam ettiği, bu kapsamda 688’i ölüm olmak üzere 1865 kişinin etkilendiği kaydedildi.

-Gıda güvensizliği yaygın

Rapora göre, ülkede 13,3 milyon kişi gıda güvensizliği yaşarken, 7,2 milyon kişi akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya bulunduğu, bunların arasında yaklaşık 700 bin kişinin ise ciddi düzeyde gıda güvensizliği yaşadığı ifade edildi.

2024-2025 döneminde bazı iyileşmeler görülse de nüfusun önemli bir bölümünün hala gıda güvencesinden yoksun olduğu, ekonomik daralma ve yüksek fiyatlar nedeniyle geçim kaynaklarının sınırlı kaldığı vurgulandı.

-Sağlık altyapısı yetersiz

Suriye'de hastanelerin yalnızca yüzde 57’sinin, birinci basamak sağlık merkezlerinin ise yüzde 30’unun tam kapasiteyle hizmet verdiği belirtildi.

Hane halklarının yüzde 91’inin sağlık hizmetlerini kendi cebinden karşıladığı, bu oranın geri dönenler arasında yüzde 95’e çıktığı kaydedildi.

-Eğitim ve su altyapısında ciddi sorunlar

Su sıkıntısının yaklaşık 10 milyon kişiyi etkilediği, toplumların yüzde 30’undan fazlasında su altyapısının ciddi hasar gördüğü ifade edildi.

Ayrıca çocukların yüzde 32’sinin okula gitmediği, 1 milyon çocuğun ise okulu bırakma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtilirken, yaklaşık 8 bin okulun (yüzde 30) kullanılamaz durumda olduğu kaydedildi.


-Yetersiz beslenme artıyor


Trump TIME'ın kapağında: Çıkış nerede?
Trump TIME'ın kapağında: Çıkış nerede?
İçeriği Görüntüle

Ülke genelinde akut yetersiz beslenme oranının yüzde 5,5’e yükseldiği ve bunun yaklaşık 587 bin çocuğu etkilediği bildirildi.


Büyüme geriliğinin yüzde 17,1’e ulaştığı, 1,5 milyon kadının ise kansızlık sorunu yaşadığı ifade edildi.

Raporda, 2025 yılında 1,4 milyon mültecinin geri döndüğü, 2026 yılında ise 1 ila 1,6 milyon kişinin daha geri dönmesinin beklendiği belirtildi.

Öte yandan 6,2 milyon Suriyelinin barınma alanında onarıma ihtiyaç duyduğu, hasar gören konutların yüzde 79’unun ise tamir edilebilir durumda olduğu kaydedildi.