CHP Grup Başkanı Özgür Özel, eski CHP Mersin Milletvekili Yusuf Fevzi Arıcı için TBMM’de düzenlenen cenaze töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özel, CHP’de olağanüstü kurultay için imza toplama sürecinin başlatıldığını açıklarken, delegelerden yoğun destek geldiğini söyledi. Özel ayrıca, parti içindeki tartışmalara ve kurultay sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“İLK İMZA KAYSERİ DELEGEMİZDEN GELDİ”

Özel, daha önce parti sözcüsü tarafından duyurulan olağanüstü kurultay için imza toplama sürecinin resmen başladığını belirterek, ilk imzanın Kayseri’den geldiğini söyledi.

“Bugün daha önceden de parti sözcümüzün duyurduğu gibi olağanüstü kurultay ile ilgili imza toplama süreci başlatıldı. Sabah saat 8’i birkaç dakika geçe ilk imza Kayseri delegemizden geldi” diyen Özel, ilk imzanın sembolik açıdan önemli olduğunu vurguladı.

Kayseri delegesinin geçmişte kendilerine muhalefet ettiğini belirten Özel, “Karşımızda yer alan, bize oy vermeyen, Kayseri’de bize sert muhalefet eden bir arkadaşımız, bir büyüğümüz, bir sembolik imza olarak bu süreç seçilmişlere saygı duyan ve kurultay iradesine hakaret içeren bu haksız darbeye hep birlikte direnmek gerekir diyen Kayseri delegemizden geldi” ifadelerini kullandı.

“RİZE’NİN TÜM İMZALARI 10 DAKİKA SONRA TAMAMLANDI”

Özel, ilk imzanın ardından kısa süre içinde farklı illerden de destek geldiğini belirtti.

“Ardından Rize’nin tüm imzaları 10 dakika sonra tamamlandı. Hızlı bir şekilde tüm Türkiye’den imzalar alınıyor” diyen Özel, şu aşamada milletvekillerinin değil, örgüt delegelerinin imzalarının toplandığını ifade etti.

Özel, “Milletvekillerimiz henüz imza verme sürecine biz girmedik. Önce örgütümüzün imzalarını toplayacağız” dedi.

“550’NİN BİRAZ ÜZERİNDE İMZAYA İHTİYAÇ VAR”

Gerekli imza sayısına ilişkin soruya da yanıt veren Özel, olağanüstü kurultay için yaklaşık 550’den fazla imzaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi:

“550’nin biraz üzerinde bir imzaya ihtiyaç olduğunu söylüyor arkadaşlar. Bu rakam çok hızlı şekilde toplanır tabii ama olabilecek en yüksek imza sayısı ile birlikte biz bu kurultayla ilgili çok da gecikmeden bir an önce başvurumuzu yaparak ilerlemek istiyoruz”

“PARTİMİZİN SANDIK SONUCU OLMAKSIZIN YÖNETİLMESİ DOĞRU DEĞİL”

Özel, CHP gibi Türkiye’ye seçim ve sandık kültürünü kazandıran bir partinin seçim yapılmadan yönetilmesinin doğru olmadığını savundu:

“Şu anda Türkiye’ye sandığı getirmiş olan partinin kendi içinde bir sandık sonucu olmaksızın yönetilmesi doğru değil. Partimizi çok yaralıyor, ülkeyi çok yaralıyor”

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den "mutlak butlan" açıklaması
MHP Genel Başkanı Bahçeli'den "mutlak butlan" açıklaması
İçeriği Görüntüle

Özel, “Sokaktaki yoğun tepkinin, öfkeye varan tepkinin bir olumsuzluğa evrilmesi, siyasete, siyaset kurumuna karşı bir olumsuzluğa evrilmesinden korkarız” ifadelerini kullandı.

PARTİLİLERE İSTİFA ETMEYİN ÇAĞRISI

Özel, son günlerde gündeme gelen istifa tartışmalarına da değinerek, CHP’lilerin partiden ayrılmaması gerektiğini söyledi.

“Hiçbir seçilmişin ve hiçbir üyemizin partiden istifa etmesini doğru bulmayız. O tepki istifalarını durdurmak istedik ve bu çağrılarımızı yeniledik. Ne belediye başkanı, ne milletvekili, ne belediye meclis üyesi, ne il genel meclisi üyesi” diyen Özel, partinin birlik içinde kalmasının önemine vurgu yaptı.

Pazar günü bazı beldelerde yapılacak yerel seçimlere ilişkin de konuşan Özel, seçim bölgelerine giderek seçmenlere çağrıda bulunacağını açıkladı.

Gümüşhane, Tokat ve Ürgüp’teki seçimlere dikkat çeken Özel, bazı seçmenlerde “sandığı protesto etme” eğilimi gördüklerini belirtti.

“Oraya gidip herkesi sahip çıkmaya ve partisi için oy kullanmaya davet edeceğiz” diyen Özel, CHP seçmenlerine sandığa gitme çağrısı yaptı.

Özel, “Pazar günü yapılacak olan seçimlerde bu süreçte ne hissetmiş olurlarsa olsunlar hem tüm Cumhuriyet Halk Partili hem de Cumhuriyet Halk Partisi ile dayanışma göstermek isteyen herkesi beldelerinde yapılacak seçimlerde sandık başına gitmeye ve Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy kullanmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“TEDBİR KURULTAYA ENGEL DEĞİLDİR”

Kurultay sürecine ilişkin hukuki tartışmaları da değerlendiren Özel, çok sayıda anayasa ve kamu hukuku uzmanının tedbir kararının olağanüstü kurultaya engel olmadığı yönünde görüş bildirdiğini söyledi.

“Türkiye’deki çok önemli kamu hukukçuları tedbirin asla kurultaya gidilmesine engel olmadığına dair ortak bir metinde imza toplamışlar” diyen Özel, hukukçuların ortak görüşünün “tedbir kurultaya engel değildir” yönünde olduğunu belirtti.

Özel, delegelerin imzasıyla olağanüstü kurultay sürecinin işletilebileceğini savunarak:

"Anayasa Mahkemesi: "Yarıdan bir fazla ne istiyorsa onu yapar." dedi. O yüzden herhâlde artık genel başkan bunu yapar diyorsa ve Kemal Bey ben şu anda genel başkan yetkiye kullanırım diyorsa bu amir hükmü uyacak. Yok, o yapsın buna engel olmaya çalışan örneğin saray yargısı varsa onu bir görürüz. Ama bütün kamu hukukçuları çok net bu konuda."

GRUP BAŞKANLIĞI TARTIŞMALARINA YANIT

TBMM’deki grup başkanlığı süreciyle ilgili soruları da yanıtlayan Özel, CHP grubunun yaptığı seçimle yeniden grup başkanı seçildiğini hatırlattı.

“96 arkadaşımızın 95’inin oyuyla, 15 arkadaşımızın da dilekçeleri ile bildirmesi ile 110 arkadaşımızın açık desteği ile seçildik” diyen Özel, Meclis Başkanlığı’nın da bu seçimi tescil ettiğini söyledi.

Özel, CHP grubunun çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, yarın yapılacak grup toplantısının da planlandığı şekilde gerçekleştirileceğini kaydetti.