Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Sinan Ateş’in Ankara’da silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin yürütülen soruşturmada, bazı kritik isimler hakkında verilen takipsizlik kararlarının ardından ailesi, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı.
Ailenin avukatları tarafından yapılan başvuruda, başta eski MHP Milletvekili Olcay Kılavuz ve Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım olmak üzere 22 kişi hakkında verilen takipsizlik kararının ardından etkili soruşturma yapılmadığı, bazı şüphelilerin korunduğu ve delillerin karartıldığı savunuldu.
"YARGI SİYASİ BASKI ALTINDA" İDDİASI
Sinan Ateş’in annesi Saniye Ateş ve kardeşleri adına yapılan başvuruda, soruşturmanın siyasi baskı altında yürütüldüğü iddia edilerek, soruşturmada halen gizlilik kararı bulunduğu, delillere erişimin engellendiği ve bu nedenle başka bir iç hukuk yolunun kalmadığı vurgulandı. Aile, yaşama hakkı, adil yargılanma, etkili başvuru ve eşitlik ilkelerinin ihlal edildiğini belirtti.
"DELİLLER KARARTILDI, SORUMLULARA DOKUNULMADI"
Başvuruda, cinayetin ardından azmettirici olarak yargılanan Tolgahan Demirbaş’ın dönemin milletvekili Olcay Kılavuz’un himayesinde yakalandığı, ancak bu sürece dair emniyet tutanaklarının değiştirildiği ve delillerin karartıldığı ileri sürüldü. Ayrıca, Yıldırım ve Kılavuz’un ifadelerine başvurulmadığı, telefon ve konum bilgilerinin de incelenmediği belirtildi.
"SİYASİ KİMLİĞİ GÖRMEZDEN GELİNDİ"
Başvuruda, suikastın siyasi boyutunun göz ardı edilerek adi bir suç gibi gösterilmeye çalışıldığı, ancak kamuoyunun bu yaklaşımı kabul etmediği vurgulandı. Sinan Ateş’in daha önce tehdit edildiği ve yaptığı suç duyurularının sonuçsuz kaldığı hatırlatılarak, soruşturmanın sistemli biçimde etkisizleştirildiği savunuldu.
Ateş ailesi, başvuruda soruşturmanın yeniden açılmasını ve sorumlular hakkında etkili bir yargılama sürecinin başlatılmasını talep etti.