2020 yılında Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan 44 günlük savaşın ardından Azerbaycan Karabağ’ı Ermenistan’ın işgalinden kurtardı. Savaş sonrası hem Azerbaycan’dan hem de Türkiye’den Ermenistan’la normalleşme mesajları gelmeye başladı. Mağlubiyetle çalkalanan Ermenistan’da ise halk yenilmesine rağmen Kremlin destekli Koçaryan-Sarkisyan’ın yerine %55’le yeniden Paşinyan’ı tercih etti. Paşinyan da normalleşme sürecine yeşil ışık yaktı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le görüştü. Türkiye ile normalleşme süreci başladı. Türkiye-Ermenistan arasında özel temsilci atandı ve yıllar sonra uçuşlar başladı. Sınırların açılması görüşmelerin merkezine oturtuldu.

Süreç bu şekilde devam ederken Ermenistan ordusu Azerbyacan’la sınırda provakatif adımlar atmaya başladı. Eylül ayının başından Azerbaycan sınırına küçük çaplı saldırılar yapıldı. Bu saldırılara Azerbaycan ordusunun karşılık vermesiyle geçtiğimiz hafta 2 gün ağır çatışmalar yaşandı. Çatışmalar da Azerbaycan 80 askerini şehit verirken Ermenistan da 207 askerini kaybetti, 20 askeri de esir düştü.

Bölge çatışmaların şokunu üzerinden atamamışken Ermenistan’a sanki çatışmaların olmasını bekliyormuş gibi ani bir misafir geldi: ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi.

Adeta ışık hızıyla Erivan’a gelen Pelosi hiçbir dayanak olmadan Azerbaycan'ı hedef aldı. Ermenistan’ın bir an önce Kolektif Güvenlik Örgütü Anlaşması’ndan ayrılması gerektiğini ifade etti. Yaptıkları bununla da kalmadı: Türkiye'yi kızdıracak bir şekilde Erivan'da sözde "Ermeni Soykırımı" anıtını ziyaret etti. Ve burada teatral bir şekilde ağladı. Aile ve akrabalık bağlarının çöktüğü Amerika'nın Meclis Başkanının sözde soykırım anıtında ağlaması biraz şaşırtıcı gelebilir. Lakin ABD iç politikasına bakılırsa Pelosi daha çok temsilcisi olduğu Demokrat Parti için gözyaşı döktü. Umudu bu gözyaşları ile hedef aldığı Türkiye ve Azerbaycan'a karşı Yunan-Rum-Ermeni lobisinden destek almak. Çünkü 8 Kasım'da hem Senato hem de Temsilciler Meclisi için seçim var. Demokratların oyları ülkenin batı kıyısı hariç eriyor. Pelosi’nin partisi yasamanın her iki kanadında çoğunluğu büyük ihtimal kaybedecek.

(Seçim anketlerine göre eyaletler bazında sonuçlar: Mavi renk Demokratları kırmızı renk ise Cumhuriyetçileri gösteriyor. Kaynak: CNN)

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı da Pelosi’nin bu ucuz politikasının farkına varmış olacak ki ‘’ABD’deki lobi çıkarlarını Güney Kafkasya’ya taşımayın’’ açıklamasında bulundu. Ağlamasına rağmen Pelosi’nin çabaları büyük oranda çare olmayacak gibi duruyor. Çünkü 8.3’lük ABD için çok yüksek enflasyonu kontrol altına alamayan, işsizliği azaltamayan ve sık sık kamera önünde yaşadığı skandallarla gündeme gelen Biden'le Demokratlar için 8 Kasım'da önce mecliste sonra Beyaz Saray'da yolun sonu görünecek gibi. Ermenistan da burada vahim hatalarla dolu bir politika izliyor. Paşinyan savaşa rağmen kendisi ile normalleşme kapısını aralayan Azerbaycan ve Türkiye ile son 2 yıldır süren iyi temasını okyanus ötesine tercih etmesi zaten son çatışmalarla sarsılan barış yollarını tıkaya bilir. Böylece Ermenistan kendi içine kapanmaya mahkûm olur. Diğer yandan Pelosi’nin Erivan’da adeta Rusya’ya meydan okur gibi konuşması Kremlin’in de hoşuna gitmeyeceği aşikar. Paşinyan şunu anlamalı ki Pelosi’nin bu ‘’Ermenistan sevgisi’’ çıkar ilişkisinden başka bir şey değil. ABD’nin ipiyle kuyuya inen Paşinyan yolun sonuna varmadan ip kesile bilir…